Як обрати взуття для дитини?

Спеціалісти стверджують, що від того, наскільки правильно було підібрано взуття для дитини в перші роки його життя, значною мірою залежить здоров’я малюка та його хода. Існує кілька основних правил вибору цього невід’ємного для кожного чада елемента гардеробу.

Крок перший: контролювати зміни розміру ніжки

Це, на перший погляд, просте завдання насправді потребує від батьків особливої уваги. Ніжка малюка формується впродовж перших шести років його життя, тому дуже важливо підібрати взуття, яке не деформувало б стопу дитини й не було занадто маленьким чи, навпаки, завеликим. Складність полягає у тому, що жировий шар на дитячій стопі значно знижує чутливість до болю, через що навіть якщо взуття не підходитиме, ваше чадо не відчуватиме дискомфорту й не зможе вам про це повідомити.

Для того, щоб правильно підібрати взуття для дитини, слід знімати мірки стопи малюка кожні 2-3 місяці. Це варто контролювати, оскільки дитяча ніжка у різному віці збільшується з різною швидкістю:

- на 2-3 розміри в рік впродовж перших трьох років життя;

- на 2 розміри в рік в дошкільному віці;

- на 1-2 розміри в рік після початку відвідування школи.

Крок другий: правильно виміряти довжину стопи

Для цього знадобиться аркуш паперу, олівець, лінійка та кілька хвилин вільного часу.

Для вимірювання стопи малюка слід розмістити обидві ніжки на листок паперу на твердій і прямій поверхні. Обводити кожну з них слід, тримаючи олівець вертикально. Після цього за допомогою лінійки виміряти відстань від кінчика великого пальця до кінчика п’ятки. Зазвичай результати вимірювання обох стоп однакові, проте інколи довжина може відрізнятись на 6 мм. В такому разі слід орієнтуватись на більший показник.

Виміряти ніжку малюка віком до 1 року можна за допомогою мотузочки, яку слід прикласти до ноги й відмічений на ній відрізок виміряти лінійкою.

Визначити розмір по отриманим показникам вдасться, звірившись зі спеціальною таблицею розмірів дитячого взуття.

Крок третій: орієнтуватись не лише на розмір, а й на повноту ніжки

На відміну від відкритого літнього взуття, яке за потреби можна відрегулювати по повноті завдяки липучкам, правильно підібрати закрите взуття за цим критерієм набагато складніше. Особливо це стосується малюків з повними ніжками чи з ніжками з високим підйомом.

Варто надавати перевагу моделям чобітків зі зручними та простими застібками – липучками чи шнурівками. Завдяки ним можна буде підлаштувати взуття відповідно до повноти ніжки. Рекомендована висота дитячих черевиків – вище кісточок, адже такий варіант гарно фіксуватиме голіностоп малюка й не дозволятиме ніжці вільно «бовтатись». Підбори у дитячому взутті допустимі, їхня висота не повинна перевищувати 1,5 см.

Крок четвертий: купувати з запасом

Не секрет, що під час тривалої ходьби чи в спеку нога набрякає й трохи збільшується. Тому краще додавати до виміряної довжини стопи ще 1 см й обирати взуття з запасом. Вільний простір всередині взуття не приноситиме дискомфорту, а взимку буде сприяти створенню зігріваючого ефекту. Від чобітків «впритул» слід відмовитись, адже ніжка малюка росте швидко і за короткий час таке взуття буде тиснути на пальці чи п’ятку й деформувати стопу.  

Зручне, практичне та красиве взуття для дитини купити за доступною ціною можна в онлайн-магазині I Love Mommy! В наших каталогах представлено продукцію від найкращих світових брендів, що спеціалізуються на виготовленні дитячих речей. Тож, надаючи перевагу нашій пропозиції, ви зможете поповнити гардероб свого чада якісними речами без шкоди для сімейного бюджету.

Рекомендовані товари