Перехідний вік і як з ним впоратись

З цим рано чи пізно стикаються всі батьки. Перехідний вік – період в межах 12-14 років, коли поведінка дитини різко змінюється в негативний бік, збільшується кількість конфліктів у сім’ї й підвищується рівень загального непорозуміння. На всі ці явища значною мірою впливають горномональні зміни в організмі дівчат та хлопців, до яких їм не відразу вдається звикнути, різні емоційні потрясіння, пошук власного «Я» й бажання ідентифікуватись у суспільстві. Перехідний вік – період, в який як ніколи важливим є розуміння та підтримка з боку батьків. В цій статті знайдеться кілька корисних порад.

Перехідний вік і його вплив на підлітка

Настрій та загальне самопочуття значною мірою залежить від роботи гормонів. У перехідному віці ці процеси є дуже нестабільними, що отримує відображення й у поведінці підлітків. Для хлопчиків викид гормонів супроводжується підвищеною дратівливістю й нападами агресії, для дівчаток більш характерними є підвищена тривожність, депресивність та плаксивість.

Перехідний вік важливий тим, що саме в цей період починають з’являтись ціннісні орієнтири, розуміння принципів добра і зла, перший досвід закоханостей та розчарувань тощо. Саме тому дуже важливим є бути поряд зі своїм чадом й направляти його в правильний бік, оскільки в стані невизначеності дуже легко потрапити під вплив та маніпуляції людей з негативними намірами.

Для підлітків 12-14 років притаманний максималізм. Нав’язування будь-яких правил поведінки з боку дорослих не сприймаються взагалі або сприймаються «в штики». Однак без пояснення певних догм процес виховання є просто неможливим. Зважаючи на це, варто дуже обережно підбирати стиль спілкування та спосіб донесення думки, такий, який проявляв би дружелюбні наміри й висловлював підтримку й розуміння, інакше ваш син або донька просто не захочуть ас слухати.

Перехідний вік і його вплив на підлітка

Як поводитись батькам

Безумовно, батьки хочуть для своїх дітлахів лише найкращого. Однак деколи обрані способи для реалізації цих прагнень є не дуже успішними і лише погіршують ситуацію. З крайностей: надмірна авторитетність, при якій думка дитини взагалі не враховується, або гіперопіка, де дитині дається можливість поводитись за власним бажанням. Найкращий спосіб поведінки для батьків у період перехідного віку їхньої дитини – це «золота середина», при якій позиція дитини сприймається з розумінням, повагою та враховується при прийнятті спільних рішень, а за наявності певних заборон з боку дорослих наводяться об’єктивні аргументи причин цих заборон й пропонуються варіанти вирішення ситуації.

Як поводитись батькам

Рекомендовані товари