Як реагувати на дитячу агресію

Перш, ніж розмірковувати на цю тему, слід визначитись з поняттям «агресія». Агресією називають поведінку, яка у своїх фізичних або словесних виявах може бути направлена на нанесення шкоди іншим. Всім дітям, незалежно від їхнього віку, притаманна схильність до цього явища. Завдання ж батьків полягає у тому, аби вміти правильно реагувати на вияви агресії. Саме про це йтиметься у нашій статті.

Як може проявлятись дитяча агресія

Агресивна поведінка може бути різною. Вияв, з яким найчастіше доводиться стикатись, - це обурення. У дітей молодшого віку воно може супроводжуватись плачем та криком, а у старших – злістю. Обурення виникає внаслідок незадоволення фізіологічних потреб малюка. Й організм, прагнучи «заявити» про свої потреби, реагує агресивно. Злість супроводжуться не лише вербально, а й у вигляді фізичної активності, спрямованої на нанесення шкоди одноліткам або старшим, людям чи предметам навколо. До прикладу, будучи чимось незадоволеним, дитина може кидатись іграшками. Або ж, маючи конфлікт з однолітками у садочку або школі, дитина може штовхнути свого співрозмовника, розпочати бійку тощо.

Всі ці вияви агресії не повинні залишатись поза увагою дорослих. Адже якщо не реагувати на таку поведінку свого чада чи, навпаки, заохочувати її, то це може вплинути на його світогляд та ставлення до оточуючих.

Як може проявлятись дитяча агресія

Агресія у дитини

Варто зазначити, що вивільнення незадовільних почуттів має свої плюси. Поводячись агресивно, дитина проявляє свою наполегливість, впертість та цілеспрямованість – риси, що допоможуть адаптуватись у дорослому світі у майбутньому. Заохочувати поведінку, яка супроводжувалася б агресією, в жодному разі не потрібно. Разом з тим, не потрібно й повністю забороняти дитині проявляти власні почуття, оскільки в такий спосіб малюк може стати закритим у собі, закомплексованим та нервовим. Основне завдання батьків – це пояснити своєму чаду, як слід контролювати емоції й як трансформовувати перенаповненість почуттями з агресії у користь для свого фізичного та морального стану.

У дитини агресія: що робити

Порядок дій слід вибудовувати в залежності від того, що саме стало причиною дитячої агресії.

Агресія у дитини

Найчастіше максимальної точки роздратування та обурення діти досягають, коли:

  • Не можуть контролювати наплив емоцій;
  • Коли спроби вдовольнити свої потреби були безрезультатні;
  • Дитина хоче маніпулювати старшими задля досягнення своїх цілей.

Крім цього, агресивна поведінка може бути спричинена низкою біологічних факторів, зокрема особливістю функціонування нервової системи, спадковістю, різними біохімічними факторами тощо.

Якщо батьки помічають, що їхнє чадо не лише часто поводить себе агресивно, а й отримує задоволення від того, що навмисно конфліктує з дітлахами свого віку або старшими, наносить шкоду оточуючим істотам та предметам й не відчуває своєї провини за скоєне, то слід звернутись по допомогу спочатку до сімейного лікаря, а в подальшому – до психолога чи психотерапевта.

Проконсультуватись із спеціалістами варто і у випадку, коли малюк нервовий, агресивно реагує на будь-що, що не відповідає його вимогам, й попри те що, сама по собі дитина дружелюбна, її поведінка супроводжується необдуманими вчинками, порушенням встановлених дорослими правил.

Як реагувати на дитячу агресію

Любов – це накращі ліки. Для того, щоб почуватись спокійно, ваше чадо має бути впевненим у тому, що батьки на його стороні, завжди зможуть підтримати його у важку хвилину та захистити. Тому приділяйте якомога більше уваги своїй дитині, особливо коли вона перебуває у пригніченому стані. Намагайтесь зрозуміти, у чому причина її поганого настрою, спробуйте спільними зусиллями проаналізувати, як виправити ситуацію, що змусила малюка так себе почуватись.

Як реагувати на дитячу агресію

Психологи та психотерапевти наголошують на тому, що обов’язково потрібно давати дитині можливість проявляти свої емоції, навіть якщо вони негативні. Для цього існує безліч можливостей, зокрема:

  • Запропонуйте дитині намалювати на листку паперу те, що її злить або засмучує, після чого дайте їй розірвати цей листок, тим самим відпускаючи весь негатив і неприємну ситуацію.
  • Відправтесь на прогулянку у місце, де не буде зайвих очей, й запропонуйте дитині виплеснути всю злість – покричати, поплакати. Дайте їй зрозуміти, що ніхто цього не побачить, а ви самі не будете її за це засуджувати.
  • Займіться активними видами спорту. Гра в футбол, баскетбол, теніс чи боксування допоможе дитині вивільнити надлишок енергії, а разом з нею і негативні почуття.

Якщо дитина любить багато часу проводити за екраном телевізора чи комп’ютером – переконайтесь, що те, що вона переглядає, не містить сцен жорстокості й не мотивує її діяти агресивно по відношенню до інших.

Ще один спосіб боротьби з агресією – це на власному прикладі показати, що бути злим – погано. В першу чергу, слідкуйте за своєю власною поведінкою та лексикою. Оскільки батьки є прикладом для наслідування, те, як веде себе мама та тато, слугують для дитини маркерами власної поведінки. Тож якщо в сімейному колі не буде вживатись негативна лексика, ніхто з членів родини не буде проявляти агресії по відношенню один до одного, а навпаки, пануватиме лише дружелюбна атмосфера, у малюка не буде жодних приводів для появи та проявлення злості.

Чудовим способом дізнатись свою дитину краще й поближче познайомитись з її вподобаннями є спільний шопінг. Обираючи речі, взуття або іграшки всією сім’єю, ви можете не лише оновити гардероб та поповнити іграшковий арсенал, а й провести час з користю для всієї сім’ї. В магазині I Love Mommy можна купити річ на будь-який смак, тож, зібравшись за покупками зі своєю донечкою чи сином, обов’язково завітайте до нас!

Рекомендовані товари