Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Як формується психіка дитини

На думку психологів, більшість комплексів та травм з’являються через проблеми, що виникли ще у період дитинства. Впродовж тривалого часу цьому питанню не приділяли особливої уваги, однак завдяки дослідженням Жана Піаже – відомого швейцарського науковця – психіку дитини почали розрізняти з дорослою й вивчати як абсолютно окреме та унікальне явище.

До розвитку власного чада слід ставитись з особливою уважністю та обережністю, зважати не лише на генетичні особливості, а й соціальні аспекти. Спілкування з іншими людьми відіграють велику роль у формуванні світогляду дитини, її культурних навичок, цінностей та вибору напрямку для подальшого життєвого шляху.

Кожен із видів діяльності дитини в тій чи іншій мірі впливає на його розвиток. Всі малюки люблять малювати, складати конструктор, співати, танцювати, читати, майструвати щось з дерева або картону тощо. Спеціалісти зазначають, що в залежності від того, яка діяльність подобається дитині найбільше, тобто яке з захоплень є основним, дитина буде формувати свою особистість та подальший стиль життя.

Коли формується психіка дитини

Коли формується психіка дитини

Від моменту появи на світ і до однорічного віку дитина починає тісно взаємодіяти з навколишнім світом: реагувати на звуки поблизу, слова співрозмовника, демонструвати свою зацікавленість або незацікавленність в предметах. Стрімко розвивається дрібна моторика рук, тактильні вміння, а також смак, слух та зір. Всі ці явища – основа соціальної взаємодії малюка. Батькам потрібно приділяти увагу навіть дрібним спробам малюка висловити свою думку, підтртмувати його у перших кроках у доросле життя, а також сповна задовольняти його потребу у ласці.

В ранньому дитинстві, що охоплює період від 1 до 3 років дитина переходить на новий і більш серйозний рівень розуміння світу й контакту з ним. Словниковий запас збільшується й може становити понад тисячу слів, що дозволяє чіткіше висловлювати емоції радості або суму. Бажання активно вивчати навколишній світ мотивує дитину доторкатись до предметів, що її цікавлять, крутити їх в руках, рухати тощо. Що стосується комунікування з малознайомими людьми, тобто тими, хто не входить в коло найближчих рідних, то малюк б більшості випадків почуватиметься некомфорто, буде соромитись почати та підтримати розмову. Також дітлахам у віці від 1 до 3 років дуже складно довго утримувати свою увагу на одному й тому, вони швидко відволікаються й легко можуть забути про подію, що щойно трапилась, чи річ, яку щойно побачили. В цей період батькам рекомендується якомога більше долучати дитину до спільної активності: долучати до виконання домашніх справ, разом вивчати поведінку домашніх улюбленців, навчати використанню різних предметів тощо.

В дошкільному віці, тобто від 3 до 6 років, малюк все частіше починає задавати питання «чому?», «для чого?», «як?» тощо. Надзвичайне зацікавлення у всьому, що відбувається навколо, й бурхлива увага роблять дитину дуже активною. Проведення часу з іграшками перетворюється у тематичну гру з окремим сюжетом, а також окресленим місцем події та дійовими учасниками. Чому б не стати учасником цього дійства? Беручи участь у іграх разом з дитиною ви зможете більше дізнатись про те, як саме ваш малюк сприймає навколишній світ, про що він думає і як, а також про його вподобання та фантазії. Крім того, спільне дозвілля зробить вас емоційно ближчими.

Які зміни відбуваються у психіці дитини в новий етап її життя

Які зміни відбуваються у психіці дитини в новий етап її життя

За час початкової школи основна діяльність вашого сина або доньки – це навчання. Поза ним багато часу буде відводитись хобі. В кожній із цих діяльностей дитина буде прагнути самоствердитись, перевищити результати своїх однолітків. Разом з цим на новий рівень вийдуть навички комунікації з іншими людьми, не лише з друзями та однокласниками, а й представниками старших поколінь. Мама й тато школяра зі свого боку мають навчити правилам самоорганізації та етикету аби в подальшому не виникало конфліктів ні з самим собою, ні з іншими людьми.

Чи не найбільш важливим у формуванні психіки та найбільш складним у процесі дорослішання дитини є підлітковий вік (11 – 14 років). За ці роки дитина прагне якомога швидше подорослішати, поводячись провокативно, а деколи й агресивно. Підлітковий час – важливий період для формування особистої системи цінностей, власного світогляду та самосвідомості.

Попри можливі конфлікти з дитиною, батькам слід дати своєму чаду відчути, що його думку поважають і її враховують. Не варто постійно опиратись на свій досвід та авторитет, оскільки таким чином ви можете применшувати важливість проблем своєї дитини.

Спробуйте більше часу проводити у релаксуючій атмосфері. Серед можливих варіантів:

  • прогулюватись парком;
  • переглядати та обговорювати фільми;
  • слухати музику;
  • займатись шопінгом у інтернет-магазині I Love Mommy.

Все це допоможе покращити стосунки один з одним та урізноманітними дозвілля.

Рекомендовані товари