Як правильно годувати грудьми

Під час годування грудьми малюк та мама повинні почуватись комфортно. Окрім питання зручності дуже важливим є й те, аби дитина могла правильно захватити груди, адже від цього залежить те, скільки молока вона зможе отримати. В цій статті ми поділимось рекомендаціями спеціалістів, що стануть в нагоді під час перших годувань.

Навчитись годувати дитину грудьми не всім мами можуть швидко й просто. Попри те, що цей процес є природнім та нескладним, час та практика – неодмінні помічники на шляху до проведення поживних «прийомів їжі» для немовляти.

Як правильно годувати грудьми новонародженого

В перший час після народження малюка молода мама може бути не зовсім готовою до годування свого чада. В цьому випадку не зайвими будуть поради спеціалістів та підтримка близьких. Не соромтесь проконсультуватись з лікарем, адже дуже важливо, щоб під час грудного вигодовування малюк міг правильно захопити груди. Інакше дитина не зможе спожити достатню кількість молока, почуватиме дискомфорт, а у мами можуть запалитись соски, що в подальшому має шанс перерости у більш серйозні проблеми зі здоров`ям.

yak-pravilno-goduvati-grudmi-novonarodzhenogo

Наступні кроки допоможуть мамі зрозуміти, як правильно годувати дитину грудьми:

  1. Переконайтесь, що дитина знаходиться у зручному положенні перед тим, як захоплює груди. Незалежно від того, в якій позі ви годуватимете, голова, шия та спина дитини повинні бути прямими. Підборіддя повинно бути направлене вгору. Важливо також подбати й про те, щоб вам було зручно. Для цього підкладіть декілька подушок під спину та руки або ж покладіть на подушку саму крихітку.
  2. Допоможіть дитині відкрити рот. Тримайте немовля так близько, щоб ваш сосок знаходився на рівні його носа. Коли ви доторкнетесь соском до верхньої губи малюка, він відкриє рот. Чим ширше він його відкриє, тим простіше йому буде захопити груди.
  3. Притискайте дитину близько до себе. Коли немовля відкриє рот, покладіть сосок так, аби він був наплавлений до піднебіння дитини. В такому положенні підборіддя малюка буде торкатись ваших грудей. Спробуйте знайти положення, яке було б зручним для вас обох.
  4. Прислухайтесь до власних відчуттів й спостерігайте за малюком. Під час годування не повинно бути жодного дискомфорту. В перші секунди дитина буде здійснювати короткі та швидкі рухи щелепою, тим самим стимулюючи вироблення молока. Згодом споживання молока перейде у більш плавні та повільні рухи. Дихання малюка при цьому повинно бути рівномірним.

Як правильно годувати грудьми двійню

Запорука успішного вигодовування відразу двох дітей – це зручна поза та правильне прикладання до грудей. Спеціалісти рекомендують використовувати спеціальну подушку для годування, яка допоможе знайти оптимальне положення тіла та розмістити малюків таким чином, аби знизити тиск на руки, спину та плечі.

Годувати двійню можна як по черзі, так і одночасно. Все залежатиме лише від бажання та готовності мами.

yak-pravilno-goduvati-grudmi-dvіjnyu

Існує кілька поз для годування двійні:

  • з-під руки (одне немовля під однією рукою, інше – під другою);
  • паралельно (обидві дитини розміщені поперек маминого тіла в одному напрямку);
  • лежачи (обидва малюки лежать на маминому животі).

Як правильно годувати грудьми лежачи

Молоді мами зазначають, що лежачи на боку – одне з найзручніших положень. Для цього варто розміститись на боку; притримуючи рукою, розмістити дитину поряд; протилежною рукою направити груди до рота малюка; прикласти сосок до верхньої губи малюка. Після того, як дитина захопить груди, одну руку можна покласти під голову, а іншою обійняти дитину чи притримувати її голівку.

Як правильно годувати грудьми сидячи

Способів годування у такому положенні є декілька. Можна покласти дитину на руку поряд з груддю, якою збираєтесь годувати. Або ж, навпаки, підтримувати тіло малюка протилежною рукою, при цьому близько притискаючи дитину до себе й тримаючи голову та тулуб на одному рівні.

Зробити перші місяці життя дитини комфортними та приємними допоможе I Love Mommy. У нас ви можете купити все для годування, дитячі нагрудники, тримачі для пустишок, а також одяг для новонароджених за низькими цінами всього за кілька хвилин.

Рекомендовані товари