Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Як відучити дитину спати з батьками?

В одному ліжку з батьками малюк здатен почуватись безпечно та затишно. Саме тому проблема переведення дитини на режим роздільного сну постає справжньою проблемою й супроводжується стресом як для дорослих, так і для чада. В цій статті розповімо про те, як відучити дитину спати з мамою чи татом.

Чому дитина не повинна спати з батьками

З чого все починається? Мама кладе малюка поряд з собою в ліжко для того, щоб забезпечити спокій вночі всім мешканцям дому. Адже коли немовля поряд, їй не доводиться прокидатись по кілька разів аби переконатись, що дитина в порядку, чи пробуджуватись від криків-прохань про годування. Спостереження довели, що малюки, які сплять поряд з батьками, сплять більш спокійно й ростуть більш емоційно врівноваженими.

Якщо батьківське ліжко велике, то є шанс, що добре поспати вдасться всім: і мамі, і тату, і малюку. Однак якщо ж місця для трьох недостатньо, існує загроза того, що хтось з дорослих, будучи у сплячому стані, ненавмисно притисне дитину вагою свого тіла.

Спальня батьків – це зона особистого простору мами й тата. Поява у ній дитини є не завжди очікуваною. Враховуючи це, малюк може ненароком стати свідком близькості між мамою й татом, що може стати травмою й в подальшому викликати психологічні проблеми.

Деякі батьки обирають роздільний сон з перших років життя чада. Як не привчити дитину спати з батьками? Слідувати такому принципу вдається не завжди з різних причин: хвороба, переляк, нічні кошмари, почуття самотності тощо. Цілком зрозуміло, що знайшовши прихисток від проблем, дитина навряд чи захоче покинути це місце затишку добровільно.

chomu-ditina-ne-povinna-spati-z-batkami

Чому так важливо, щоб дитина спала окремо від батьків?

Одну з причин ми вже назвали - діти не повинні бути свідками сексуальних відносин мами і тата. Потім, дитина швидко росте, і якою б широкою не була ліжко, втрьох спати на ній незручно для всіх. І, останнє, у дитини, що підросла відбувається підміна понять, він плутається в розподілі ролей в сім'ї. Наприклад, хлопчик починає відчувати себе головним чоловіком в сім'ї, раз він спить в одному ліжку з мамою, а батько для нього відходить на другий план. І вирішити таку проблему вдасться тільки з допомогою психолога.

chomu-tak-vazhlivo,-shhob-ditina-spala-okremo

Способи відучити дитину спати з мамою

  1. Власне ліжко.

Облаштуйте для дитини її особисте місце для сну. Підберіть ліжко разом з малюком, прислуховуючись до його побажань, оформіть його відповідно до вподобань дитини, постеліть на нього красиву постіль, покладіть зручну подушку та теплу ковдру. Хлопчик буде в захваті від ліжка у вигляді гоночної машини, космічної ракети, корабля, а дівчинці неодмінно сподобається ліжко, стилізоване під карету, квітку або палац. Існує безліч варіантів, однак найголовніше, аби дитині вона подобалася і створювала у нього почуття безпеки. Тоді потреби і бажань залишатись у батьківському ліжку не буде.

    2. Поступове віддалення.

Не потрібно раптово «виганяти» дитину з свого ліжка. Постарайтесь крок за кроком збільшувати дистанцію між вами. Спершу можна поставити окреме дитяче ліжечко поряд з власним. Так дитина буде знаходитись поряд, однак на своїй території. З часом спальне місце малюка можна перенести трохи далі, а з часом – у іншу кімнату.

Покладіть поруч з малям улюблену іграшку - «охоронця». Вона стане вашим заступником. Щоранку дякуйте її, що дитина спокійно спала всю ніч, що свідчить про те, що вона впоралася зі своїм завданням. Постарайтеся бути поруч, коли малюк прокидається: раптове зникнення мами і тата - один з головних дитячих страхів.

   3. Інтер`єр дитячої кімнати.

Для оздоблення дитячої кімнати обирайте світлі кольори. Краще всього надавати перевагу світлим шпалерам. Дзеркала й інші масивні фігурні предмети в темряві можуть створювати страшні тіні на стінах, тож від них слід або відмовитись взагалі або розмістити їх у кімнаті продумано.

Прикрасьте дитячу зображеннями улюблених героїв мультфільмів та казок, тоді кімната буде викликати у дитини позитивні емоції, і вона швидше звикне до нової атмосфери. Обов`язково поставте в кімнаті світильник-нічник.

sposobi-vіduchiti-ditinu-spati-z-mamoyu

Де купити радіоняні й інші аксесуари для сну в Україні?

Пропонуємо вам завітати до нашого онлайн-магазину дитячих товарів I Love Mommy. Тут знайдеться все необхідне для веселого дозвілля й комфортного щоденного життя. Купити одяг, іграшки або інші товари у нас – це спосіб зізнатись у любові до свого чада й найкращий спосіб проявити свою турботу. Ми гарантуємо високу якість продукції, а також посмішку на обличчі вашого сина чи доньки після отримання подарунка, купленого в I Love Mommy!

Рекомендовані товари