Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Як навчити дитину таблиці множення

Більшість основних знань, потрібних для дорослого життя, дитина здобуває в школі. Проте в сучасному світі перш, ніж піти в перший клас, малюк повинен бути обізнаним з базовою інформацією. Однією з найбільш потрібних навичок є вміння множити. В цій статті ми розповімо про способи, що допоможуть дитині легко вивчити таблицю множення.

Для того, щоб дитина полюбила математику й з задоволенням виконувала арифметичні приклади, слід зробити вивчення таблиці множення веселим. Всі дітлахи люблять бавитись, тож краще всього обрати ігровий підхід для навчання.

Перш за все, потрібно пояснити дитині, для чого саме їй будуть потрібні нові знання. Можна навести наступні аргументи:

  1. Вивчення таблиці множення дуже допомагає розвитку пам’яті.
  2. Вміння множити має корисний вплив на загальний розвиток.
  3. Вміючи оперувати простими числами й множити їх між собою, можна провести розрахунок швидко й без використання калькулятора.

Як навчити дитину таблиці множення

Приклади таблиць множення

Стандартна таблиця множення має вигляд окремих колонок з прикладами множення кожного числа від 2 до 9. При множенні на одиницю, будь-яке число залишається без змін (наприклад, 2х1=2, 5х1=5), а при множенні на десять додається нуль (2х10=20, 5х10=50 і т.п.). Цю таблицю ми часто зустрічали на задній частині обгортки зошитів у клітинку. Користуючись стандартним варіантом, можна легко отримати результат й значно зекономити час. А присутність цієї підказки на звороті зошита додає зручності у використанні.

Таблиця Піфагора – ще один відомий всім дорослим варіант. Користуватись нею дуже просто: потрібно знайти потрібне число з вертикального стовбчика ліворуч та помножити на число з горизонтального рядка вгорі таблиці. Результат прикладу буде знаходитись в центральній частині таблиці, а саме на перетині двох цифр. Користуючий такою таблицею, дитина вчиться сприймати та самостійно аналізувати інформацію, а не просто користуватись готовими відповідями й заучувати їх.

Для кращого результату рекомендується розмістити таблицю на місці, яке завжди буде у швидкому доступі або перед очима дитини: перед письмовим столом, на шафі або десь на кухні. Для того, щоб цей навчальний помічник був добре помітним, можна оригінально оздобити його разом з малюком або придбати вже готовий яскравий варіант у одному з канцелярських магазинів.

Приклади таблиць множення

Як навчити дитину вивчити таблицю множення

Таблиця множення на 2 є найпростішою. Вивчивши її, дитина з легкістю зможе освоїти сам принцип множення й без проблем впорається з виконанням простих розрахунків. Важливо не змушувати дитину заучувати таблицю без її розуміння, а пояснити логіку процесу множення.

Також слід пояснити своєму сину чи донечці, що, ознайомившись з таблицею множення на два, значно легшим буде вивчення таблиці множення на 4, адже 2х6=12, як і 6х2=12. Оскільки від переставлення множників місцями сума множення не зміниться, засвоїти потрібно буде лише основний принцип і половину прикладу.

Як навчити дитину вивчити таблицю множення

Як навчити дитину легко вивчити таблицю множення

З множенням на три може бути дещо складніше. На відміну від таблиці множення на два, розуміння цього випадку може викликати певні труднощі. Тому краще пояснювати в ігровій формі, використовуючи допоміжні засоби. Також можна підібрати тематичні віршики або пісні, що допоможуть дитині візуалізувати завдання.

Одним з найбільш ефективних способів вивчення таблиці множення є множення на пальцях. Такий підхід зробить процес запам’ятовування більш зрозумілим.

Якщо ж жоден з перерахованих вище способів не приносить бажаного результату, спробуйте пояснювати правила множення на прикладах із життя. Це можуть бути як реальні історії, так і вигадані ситуації. До прикладу: є шестеро кроликів, кожного з яких дитина повинна пригостити трьома морквинками. Визначити, що загальна кількість морквинок, яка є у дитини, становить вісімнадцять буде набагато легше у ігровій формі, аніж при зазубрюванні правил.

Впродовж дня слід виділяти певний час для навчання. Однак не нехтуйте можливістю попрактикуватись у множенні під час прогулянки чи походу в магазин. Побачивши надворі кота чи песика, запропонуйте малюку перерахувати, скільки у цієї тваринки лап, вушок тощо.

Безліч інтернет-ресурсів пропонують спеціальні онлайн-програми для вивчення таблиці множення. За лічені хвилини можна знайти тренажери, на яких дитина зможе відточувати свої вміння, практикуватись у множенні різних чисел, а також вчитись розв’язувати різноманітні приклади. Оскільки сучасні дітлахи полюблять все, що пов’язано з новими технологіями, то навчальна програма, скачана на домашній комп’ютер чи планшет, неодмінно отримає позитивні відгуки від своїх маленьких користувачів.

Психологи наголошують на тому, що в жодному разі не можна тиснути на дитину й змушувати її вчитись тоді, коли у неї немає для цього відповідного настрою чи погане фізичне самопочуття. Якщо атмосфера не сприяє продуктивній роботі – зробіть перерву, дайте малюку відпочити й відпочиньте самі й повертайтесь до вивчення таблички множення тоді, коли обоє будете до цього готовими.

Як навчити дитину легко вивчити таблицю множення

Як навчити дитину таблиці множення й ділення

Батькам слід взяти на замітку наступні правила:

  1. Починайте пояснення з простих прикладів. Спочатку допоможіть дитині засвоїти таблицю множення від 1 до 3, оскільки ці знання особливо важливі для подальшого сприйняття інформації.
  2. Намалюйте таблицю множення разом з дитиною. Для того, щоб малюк практикувався у вирішенні прикладів, на чистому листку розпишіть таблицю множення, залишивши пропуск після знаку дорівнює. Завдання дитини полягатиме у самостійному заповненні таблиці. При цьому малюк, користуючись отриманими знаннями, буде проводити необхідні розрахунки й логічно мислити.
  3. Переходьте до більш детального вивчення складних прикладів та цифр у таблиці множення тільки після повного засвоєння цифр 1, 2, 3 та 4.
  4. Поясніть правило, в якому йдеться про те, що від перестановки множників сума буде незмінною. Розуміння цього принципу значно полегшить навчальний процес.
  5. Запорука хорошого засвоєння матеріалу – це його часте повторення. Спершу запропонуйте дитині виконувати множення чисел по порядку таблиці множення, а згодом давайте завдання, в яких будуть приклади з випадкими цифрами.
  6. Створіть власні ігрові картки, на кожній з яких буде по прикладу. Дитина буде почергово брати картки й вирішуват поставлене перед нею завдання на множення або ділення. Якщо вказана нею відповідь буде правильно - картка відкладатиметься вправо, якщо неправильно, то вліво, а якщо чіткого результату не було, то картка повертатиметься назад в колоду. Щоразу цю гру можна підлаштовувати відповідно до навчального прогресу дитини, вирішувати приклади на картках на час, ставити нові рекорди тощо. Також можна вигадати корисне заохочення за кожну з правильних відповідей.

Дуже важливо, аби дитина завжди відчувала підтримку з боку дорослих. В жодному разі не залишайте її наодинці зі своїми проблемами та переживаннями. Намагайтесь проговорювати всі питання, що викликають у дитини труднощі, й знаходити їм вирішення. А також завжди пам’ятайте, що кожна людина індивідуальна, для кожного процес навчання може бути по-своєму складним й займати різну кількість часу. Розвинути у дитини любов до точних наук може тільки хороший старт. А таблиця множення і є цим першим кроком на шляху до успішного оперування цифрами.

Інтернет-магазин дитячого одягу I Love Mommy – це місце, де ви зможете знайти все необхідне не лише для дозвілля, а й для навчання дитини. Ми пропонуємо широкий вибір товарів для дітей різного віку, у якості та практичності яких ви не пошкодуєте ні на мить.

Рекомендовані товари