Що повинна вміти дитина у 2 роки

Дворічна дитина – активна та допитлива, ні хвилини не сидить на одному місці. Перебуваючи в постійному русі й здобуваючи безліч нових вражень кожного дня, її ріст та розвиток проходить так стрімко, що деколи батьки не встигають слідкувати за цими процесами.

Що повинна вміти і робити дитина в 2 роки

Спершу розглянемо навички говоріння. На думку спеціалістів, словниковий запас дитини до цього віку може становити біля 300 слів. Їх малюк використовує для формулювання своїх запитів, бажань, а також побудови простих речень для їх вираження.

Вміння спілкуватись на задовільному рівні у 2 роки залежить від того, як багато уваги дорослі приділяють розвитку цієї навички у свого чада. Слід якомога більше говорити з дитиною, читати їй казки, розповідати вірші, давати відповіді на різні питання, які цікавлять малюка тощо.

Що повинна вміти і робити дитина в 2 роки

До 2 років значно кращим стає й фізичний розвиток. Дитина пересувається набагато впевненіше, може самостійно оминати різні перешкоди, підійматись та опускатись по сходах, підстрибувати, бігати на невеликі дистанції, а також ходити по нахиленій площині чи вузьких доріжках, бордюрах тощо. Координація рухів, яку малюк здобуває до другого дня народження, допомагає йому добре контролювати обидві руки й чітко розуміти свої дії. Завдяки цьому він зможе самостійно малювати, ліпити з пластиліну, ловити м`яч навіть з дуже близької відстані тощо.

Що повинна знати й вміти дитина у 2 роки в плані пізнавального розвитку

Серед здобутих навичок можуть бути:

  • вміння розрізняти кольори (від 4 до 8 основних);
  • вміння розподіляти предмети за кольором та розміром;
  • розпізнавання різних геометричних фігур;
  • знання цифр;
  • вміння рахувати на пальцях.

В дворічному віці діти дуже люблять копіювати дії та манери дорослих, тим самим намагаючись заявити про власну самостійність. Оцінити прагнення малюка й допомогти йому можна, долучивши його до виконання справ по дому. Запропонуйте йому скласти вам компанію під час прибирання, дайте декілька таких нескладних завдань, як протерти пил, принести щось, скласти речі тощо. Так процес прибирання займе більше часу, проте з користю для розвитку дитини та чистоти у домі.

Що повинна знати й вміти дитина у 2 роки в плані пізнавального розвитку

Яким має бути емоційний розвиток дитини у 2 роки

Дворічні малюки радують батьків своєю товариськістю і прагненням до взаємодії з оточуючими. Якщо раніше малюк притискався до мами при вигляді нової людини, то тепер він більш охоче йде з ним на контакт. Соціальна поведінка хлопчиків і дівчаток в цьому віці дещо відрізняється.

Дівчатка люблять привертати до себе увагу, а на похвалу у свою адресу реагують дуже бурхливо. Дорослих вони оцінюють в залежності від їхнього до них ставлення. Хлопчики ж зважають на прагнення оточуючих чомусь їх навчити, пограти з ним в активні ігри. Гість, який продемонстрував дитині, як потрібно вітатися по-чоловічому і пограв з ним в улюблену гру, точно здобуде прихильність малюка.

Важливо зазначити, що мислення, пам'ять і увага дітей аж до 5 років не контролюється ними на всі сто відсотків. Малюк просто не в силах самостійно управляти цими психологічними процесами. Увага дворічних діток перемикається дуже швидко, досить лише зацікавити їх чимось новим і захоплюючим. У цьому віці малюк вбирає нову інформація, як губка. Він швидко освоює нові навички й чи не відразу прагне використати їх у повсякденному житті.

Яким має бути емоційний розвиток дитини у 2 роки

Маленькі діти дуже чутливі до атмосфери навколо й легко переймають емоції від оточуючих людей. Якщо, перебуваючи в гарному настрої карапуз побачить, що малюк з яким він щойно грав, починає вередувати, то й він сам може перейняти його невдоволення. Саме тому психологічна обстановка, яка оточує дитину щодня, грає на цьому віковому етапі дуже велику роль.

Чого можна чекати від дитини, чиї батьки постійно сваряться між собою і періодично зриваються на малюку? Найімовірніше, такий карапуз буде вести себе дуже знервовано і при найменшому приводі почне переходити на крик. Сприятлива дружня обстановка навколо дитини дозволить виростити з неї психологічно врівноважену особистість.

Що пропонує магазин I Love Mommy?

Якщо ви хочете порадувати своє чадо цікавим та корисним подарунком – ласкаво просимо до каталогів на нашому сайті. Ми готові запропонувати вам широкий асортимент дитячих іграшок за доступними цінами. Окрім розвиваючих забавок та речей, що могли б урізноманітнити дозвілля вашого сина чи доньки, у нас ви можете придбати стильний одяг та взуття, а також дитячі аксесуари для щоденного використання чи особливих подій.

Рекомендовані товари