Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Коли діти починають говорити

Вміння вимовляти звуки й формувати з них окремі слова у кожного малюка з’являється у різний час, в залежності від особливостей індивідуального розвитку. Оскільки мовлення – це важлива складова у процесі соціальної інтеграції та дорослішання, батьки з нетерпінням чекають від свого чада перших слів. Ми детальніше розглянемо це питання й сфокусуємось на тому, як слід поводитись батькам, якщо малюк не починає говорити в очікуваний ними час.

В якому віці діти починають говорити

Перші дитячі спроби говорити можуть мати форму діалогу або монологу й неодмінно поєднуватись з змінами у міміці, жестах, а також поєднуватись з різними рухами. За допомогою всіх цих способів малюк прагне зробити висловлення своєї думки більш виразною й чіткіше донести її до оточуючих.

Перш, ніж говорити повноцінні слова, дитина вчиться поєднувати різні звуки. Щоразу кількість звуків ставатиме більшою й різноманітнішою. В цей період батькам важливо проявляти інтерес до такого способу комунікації свого чада, а також намагатись реагувати на його звуки й склади.

В якому віці діти починають говорити

Саме в перший рік життя дитина робить стрімкий стрибок у розвитку мовлення. Деякі малюки переходять від висловлення нечітких звуків до складів типу «мама», «тата», деякі здатні вимовляти більш складні слова, а деякі через певні зовнішні або внутрішньо психологічні обставини потребують більше часу.

До моменту досягнення свого одноріччя дитина освоює безліч навичок, що згодом ляжуть в основу його вміння говорити, а саме:

  • здатність слухати та розрізняти голоси інших людей;
  • реагувати на зміну емоційного забарвлення мови свого співбесідника;
  • викликати реакцію оточуючих на власні звуки та слова;
  • під час діалогу проявляти цікавіть до невідомих слів;
  • доповнювати звуковий ряд жестами та мімікою.

Все це свідчитиме про те, що навіть попри те, що малюк ще не має змоги повноцінно говорити, він все розуміє й являється серйозним співрозмовником.

З якого віку діти можуть розмовляти

В сучасних дослідженнях існує наступна класифікація етапів розвитку дитячого мовлення:

  • З 9 до 18 місяця. В цей період дитина намагається наслідувати звуки, які чує щодня: гавкіт собаки як «гав-гав», цокання стрілок годинника як «тік-так», бекання кози як «бе-бее» тощо. Також малюк може намагатись формувати прості звуки у слова: «мама», «баба».
  • 18 – 20 місяць. Цей час дитина висловлює свої думки та побажання через наказовий спосіб, як, наприклад «дай!», «йди!» й т.п. Також помітними стають спроби чада поєднувати вже знайомі прості слова у невеликі речення.
  • 20 – 22 місяць. В цей період дитина вчиться використовувати слова у множині, тим самим залучаючи до комунікації більше, ніж одну особу.
  • 22 – 24 місяць. Словниковий запас малюка збільшується до 300 слів, більшу частину яких становлять іменники.

З боку батьків дуже важливо підтримувати дитину впродовж кожного з перерахованих етапів. Беззаперечно позитивний ефект на дитяче вміння висловлювати свої думки буде читання книг разом, слухання музики, перегляд мультфільмів тощо. Так асортимент звуків для малюка поступово буде ставати ширшим.

У скільки діти починають говорити

До досягнення півторарічного віку малята здатні вимовляти всі голосні звуки й більшість приголосних (деякі з них можуть вимовляти пом’якшено). Згодом дитина стає більш впевненою у своїх силах й з більшою сміливістю пробує вимовляти слова, вказуючи на відповідні предмети. До кінця першого року життя словниковий запас дитини перевалює за 300 слів, а за два наступних роки збільшується майже у 5 разів!

У скільки діти починають говорити

Чіткої відповіді на питання «в якому віці дитина почне розмовляти» педіатри не дають, адже сильний вплив на готовність малюка до комунікації з іншими має психологічний фактор. Часто стається так, що хлопчики починають говорити дещо пізніше за дівчаток. Однак, незалежно від обставин та статі, перші прояви розвитку мови у дитини повинні з’явитись до двох років.

Пропозиція дитячого інтернет-магазину I Love Mommy

Ми щиро розуміємо, що батьки хочуть забезпечити своє чадо лише найкращим. Саме тому пропонуємо товари виключно від перевірених часом брендів, що не викликають сумнівів стосовно якості, безпечності та довговічності!

В наших каталогах можна знайти не лише одяг, взуття та аксесуари для хлопчиків та дівчаток різного віку, а й безліч розвиваючих іграшок, що принесуть вашому малюку не лише радість, а й користь.

За детальною інформацією стосовно брендів, товарів, способів оплати, доставки й інших питань, пов’язаних з оформленням замовлення сміливо звертайтесь до консультантів I Love Mommy. Номери телефонів гарячої лінії вказані на сайті.

Рекомендовані товари