Чи потрібно віддавати дитину в дитячий садочок

Для сучасних батьків це питання є дуже неоднозначним. Дехто дотримується думки про те, що для дітей, вихованням яких займались вдома, соціалізація в школі та подальшому житті буде складнішою порівняно з тими, хто відвідував садочок. В цій статті ми спробуємо зважити всі плюси й мінуси та визначити, чи потрібен дитячий садок дитині.

chi-potrіben-dityachij-sadok-ditinі

Плюси відвідування дитячого садка

Можна виокремити декілька основних переваг:

  1. Це чудова нагода налагодити контакт з однолітками й вчитись спілкуванню з іншими дорослими людьми.
  2. В садочку дитина відкриває для себе різні соціальні ролі, знайомиться з правилами поведінки й вивчає гарні манери.
  3. Відвідування садочка сприяє фізичному та інтелектуальному розвитку дитини.

Спеціалісти переконують, що, починаючи з трьох років, спілкування з однолітками – це природна потреба, яку батьки в тій чи іншій мірі обов`язково повинні задовольнити. Розмов з членами родини та найближчими друзями у цьому випадку буде недостатньо. Варто зрозуміти, що попереду ваше чадо чекає багато нових знайомств. І аби мати змогу знайти спільну мову з різними людьми, слід давати своєму сину чи доньці можливість соціалізуватись якомога раніше.
Окрім ігор з молодшими, старшими чи дітьми свого віку малюк буде контактувати з вихователями. Досвід спілкування не лише з батьками, дідусем та бабусею, а й іншими дорослими людьми допоможе вашій дитині у майбутньому при спілкуванні з вчителями.

Дитячий садок вчить дисциплінованості. Навіть якщо до цього малюк вчився притримуватись свого режиму дня, в садочку дитина зможе закріпити свої навички бути організованою, навчиться дотримуватись правил поведінки й стане більш зібраною.

Плюси відвідування дитячого садка

Виховання в садочку побудовано таким чином, що дитина впродовж дня розвиватиметься як фізично, так і розумово. Деякі заклади мають спеціальні програми (до прикладу, садочки з поглибленим вивченням іноземної мови, садочки при футбольних клубах тощо). Також в садочках малюк зможе знайти заняття до душі, відвідуючи гурток малювання, ліплення, танців чи співу.

Чи можна все це забезпечити дитині за умов домашнього виховання? Можна, однак це потребуватиме значних зусиль та особливих можливостей для дорослих. Далеко не всім батькам це під силу через фінансовий аспект або брак часу навіть при бажанні дати своєму чаду тільки найкраще.

Діти, що не відвідують садок, також повинні мати змогу спілкуватись з однолітками, знайти улюблене заняття й удосконалюватись у ньому. Аби малюк гармонійно розвивався, не відвідуючи при цьому садок, слід частіше виходити з ним у людні місця (дитячий майданчик, відвідувати майстер-класи, тренінги). Не зайвим буде також записати дитину до секції чи гуртка, пов`язаного з його хобі.

Коли не варто віддавати дитину в садок

Рекомендується надавати перевагу домашньому вихованню хворобливим та дуже вразливим дітлахам. Таким малюкам зазвичай дуже складно адаптуватись до нової обстановки. Це зовсім не означає, що йому доведеться сидіти в чотирьох стінах. На сьогоднішній день існує безліч закладів з невеликими групами, де окрім того, що кожній дитині надається більше уваги, додатково робиться акцент на закріпленні здоров`я, проводяться різні оздоровчі процедури.

Якщо ж підходящого для вашого чада садочка не знайшлось, варто більше уваги приділити освіті та вихованню вдома. Візьміть собі у «помічники» спеціалізовану психологічну та педагогічну літературу, переглядайте лекції спеціалістів в Інтернеті чи по телевізору, дослухайтесь до порад досвідчених батьків та старшого покоління.

koli-ne-varto-vіddavati-ditinu-v-sadok

В якому віці варто віддавати дитину в садок

Більшість психологів притримуються думки про те, що, досягнувши чотирирічного віку дитина готова до нового етапу у своєму житті. Краще всього поступово привчати малюка до походів в садочок, відводити його туди спочатку лише на кілька годин в день. Так він зможе ознайомитись з новою обстановкою та знайти однодумців. Згодом тривалість перебування в садочку можна збільшувати до моменту, коли ви зрозумієте, що і ви почуваєтесь спокійно, і малюк радо повертається додому після дня разом з однолітками. Для кожної дитини процес адаптації індивідуальний, тож будьте уважні до свого чада. Запитуйте його, що він відчуває й про що думає, які враження отримує. Дитяча щирість допоможе вам зрозуміти, як саме варто діяти.

Як в садочку, так і вдома ваша дитина повинна мати улюблену іграшку. В I Love Mommy ви зможете знайти забавки на будь-який смак. Вашій увазі ми пропонуємо товари від відомих світових брендів, які здобули популярність завдяки уважності до деталей та високій якості. Іграшки для дітей, якими наповнені каталоги на нашому сайті, допоможуть урізноманітнити дозвілля вашого сина чи доньки, зробити його більш цікавим та розвиваючим.

За детальною інформацією звертайтесь за номерами гарячої лінії, вказаними на сайті. До консультантів I Love Mommy також можна звернутись, написавши у віконце онлайн-чату або на пошту.

Рекомендовані товари