Дитячі страхи

Дитячий страх – це явище, пов’язане з внутрішнім хвилюванням та переживанням. Ці відчуття можеть бути спричинені реальними або вигаданими загрозами й у дошкільнят та дітей шкільного віку можуть викликати сильне емоційне та фізичне напруження. В ускладнених випадках дитячі страхи можуть стати серйозною перешкодою на шляху до повноцінного розвитку. Якщо помітити тривожний стан малюка на ранній стадії й вчасно надати відповідну допомогу, то подолати страх можна досить швидко й без «побічних реакцій», які можуть проявлятись вже в дорослому житті. Саме тому одне з основних завдань батьків полягає у тому, щоб слідкувати за самопочуттям свого чада й за потреби звернутись до спеціалістів.

Причини появи страхів у дитини

Людські страхи вважаються інстинктом – реакцією на певну загрозу. У дитячому віці ці загрози можуть бути вигадами й вселяти страх через їх підсилення розвиненою фантазією малюка.

Причини появи страхів у дитини

До основних й найбільш частих причин появи страхів відносять:

  1. Негативний досвід. Будь-яка пережита нами подія має свій вплив на наше подальше життя та сприйняття світу. Особливо сильний вплив має негативний досвід. До прикладу, якщо колись нас вкусила собака, то в подальшому ставлення до чотириногих тварин може бути ворожим або недовірливим. Або якщо ми переглянули страшний фільм, в якому нас особливо негативно вразив один з персонажів, образ цього героя може перенестись нами у реальне життя й викликати почуття незахищеності. Отож, негативним досвідом може вважатись будь-яка ситуація, результатом якої стала агресія, негатив у нас бік або реальна загроза життю.
  2. Залякування. Нерідко дорослі у якості виховного методу використовують залякування. «Якщо не будеш мене слухатись, то прийде лікар і зробить тобі укол». Поведінка, що супроводжується такими фразами, хоч і змотивує дитину виконати бажане від дорослих, проте може залишити неприємний осад й викликати у майбутньому боязнь лікарів, уколів, голок тощо.
  3. Гіперопіка. Бувають ситуації, коли дорослі, проявляючи свою турботу та любов, забороняють забагато. Таким чином вони підсвідомо можуть запрограмувати дитину на невдачу й невпевненість у своїх силах. Також часто може виникати почуття тривоги перед кожним новим досвідом, що, в свою чергу, значно ускладнює життя у дорослому віці.
  4. Прояви насилля. Стосується це як агресії у реальному житті по відношенню до дитини, так і перегляд фільмів, комп’ютерних ігор, де часто присутні сцени вбивств, смерті тощо.

Дитячі страхи: види та відміннсть

Дитячі страхи: види та відміннсть

Класифікація дитячих страхів базується на причинах їхньої появи, особливістю їхнього вияву та вираженими симптомами.

Виділяють три основних групи:

  1. Нав’язливі страхи. Вони обумовлюються пережитими на власному досвіді ситуаціями. До них відносять страх тварин, висоти, води тощо.
  2. Маревні страхи. Ця категорія включає у себе переживання, в основі яких не реальні предмети, явища, а вигадані образи, зв’язок між якими дуже часто є нелогічним або навіть абсурдним.
  3. Надцінні страхи. Їхньою відправною точкою може стати будь-яка подія, яку в подальшому розвине і ускладнить фантазія дитини. Такі страхи поступово розширюються та посилюються.

Симптоми дитячих страхів

Те, як проявляються дитячі страхи, залежить від віку самої дитини. У новонароджених стан, пов’язаний із внутрішніми переживаннями, супроводжується високою тривожністю, сильним плчем, раптовим смиканням тіла чи підкиданням рук догори. Після досягнення однорічного віку, страх може проявлятись у боязні контакту з іншими, незнайомими людьми, великими предметами, що голосно шумлять тощо. Спроба уникнути джерело негативу, раптовий сильний плач – одні з виявів того, що дитина чогось боїться. Діти старшого віку можуть «говорити» про свої переживання, відмовляючись перебувати в кімнаті наодинці, висловлюючи бажання постійно бути з кимось із близьких у темну пору доби, нічними жахіттями й т.п.

Симптоми дитячих страхів

Якщо дитина перебуває у неспокійному стані, стала менш активною та радісною – не бійтесь звернутись до спеціаліста. За допомогою спеціальних психотерапевтичних методик лікар зможе визначити причину появи страха, оцінить загальний психічний стан малюка й допоможе усунути проблему.

Як відволікти дитину від переживань

Змістити увагу малюка з того, що її хвилює, - не є вирішенням проблеми. Однак, шкоди у тому, щоб бодай тимчасово відволікти її та розвеселити точно нема. В онлайн-магазині дитячих товарів I Love Mommy ви зможете знайти все необхідне для того, щоб порадувати свого сина чи доньку. Придбати бажану річ у нас можна, просто не виходячи з дому! М’які та розвиваючі іграшки, одяг, взуття, аксесуари та багато інших товарів від всесвітньо відомих брендів вже очікує на вас у наших каталогах.

Рекомендовані товари