Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Як навчити дитину допомагати оточуючим

За своєю природою люди – співчутливі створіння. Особливо гостро це відчуття розвинене у дітлахів. Вони можуть розуміти, що хтось поряд почувається засмученим чи потребує допомоги, однак, на відміну від дорослих, не завжди можуть зрозуміти, як саме допомогти.

Найкращий і найбільш дієвий спосіб навчити дитину допомагати оточуючим – самому бути гарним прикладом. А в цій статті знайдете кілька підказок щодо того, з чого слід почати.

1. Турботливе ставлення до природи.

Цей крок є одним з найпростіших та найважливіших. Зрозумівши важливість турботливого ставлення до природи й світу, що її оточує, дитина почне бути більш уважною до людей. Розвивати це вміння було б корисно всім членам родини.

Спробуйте перейти на екологічний стиль життя чи бодай наблизитись до нього. Почніть сортувати сміття, використовувати менше пластику та поліетилену, здавайте утилізацію батарейки, віддавайте непотрібні речі на благодійність замість того, щоб просто викидати їх на смітник. Обов’язково залучайте дитину до всіх цих процесів і пояснюйте, що ці вчинки йдуть на користь природі та іншим людям.

2. Маленькі важливі справи вдома.

Навіть виконання незначних домашніх обов’язків допоможе малюку відчувати себе важливим і потрібним. Розподіліть роботу по дому між всіма членами родини. Виділіть особливу функцію по домашньому господарству для свого чада й заохочуйте допомагати у виконанні решти завдань, таких, як поливання квітів, прибирання, похід за покупками разом з батьками тощо. Малюк буде радий докласти своїх сил у справу, в якій беруть участь всі члени родини.

Не обмежуйтесь лише цим. Залиште час для виконання добрих справ для інших людей. Можливо, по сусідству з вами мешкає хтось, хто потребує допомоги. По дорозі до магазину завітайте до цієї людини й поцікавтесь, чи не потрібно їй щось купити. Навіть якщо відповідь буде «ні», ваша увага неодмінно потішить людину, а також дасть дитині зрозуміти, що проявляти турботу до інших людей – це просто і приємно.

Як навчити дитину допомагати оточуючим

3. Благодійність та талант.

Робити добро можна й з користю для своїх талантів. До прикладу, якщо вашому малюку добре вдається робити щось власними руками – залучіть його до участі в благодійній ярмарці чи станьте одним з ініціаторів такої.

4. Тематичні фільми та книги.

Навіть проведення вільного часу можна спрямувати на розвиток милосердних рис характеру у дитини. Йдеться про тематичні мультфільми або кінострічки, мораль яких «добро перемагає зло». Там завжди знайдеться герой, до якого захочеться проявити співчуття й допомогти.  

Рекомендовані товари