Гарні манери та як розвинути їх у малюка

Саме батьки є тими людьми, які закладають основи виховання. Адже хто, як не мама чи тато, зможуть якнайкраще пояснити, як поводити себе з іншими людьми, що є добрим, а що поганим? Хороші манери допомагають бути більш чуйним до оточуючих, правильно розставляти пріоритети у житті й загалом почуватись набагато краще й впевненіше у будь-якій ситуації.

Пояснити правила етикету й навчити їх за короткий час просто неможливо. Починати слід з самого дитинства й завжди, незалежно від обставин, залишатись гарним прикладом для дитини. В цій статті – про одні з основних правил поведінки.

1. «Чарівні» слова.

Вміння казати «дякую», «будь ласка», «вибач» є чи не найважливішим у дитячі роки. Саме в цей період малюки сміливо заявляють про свої бажання й вимоги. Тому варто пояснити дитині, що просити про щось можна у ввічливій манері, так само як і дякувати за отриману послугу або вибачатись, коли зробив або сказав щось не так.

До того ж, слід допомогти малюку зрозуміти важливість цих «чарівних слів». Адже вони не лише є прикрасою мовлення, а виявом поваги та ввічливості.

2.  Вітатись при зустрічі.

Для дорослих це увійшло у звичку – тиснути руку, кивати головою, обійматись чи просто словесно вітатись, коли бачиш знайомого. Всі ці нюанси – елементи етикету під час зустрічі, які неодмінно слід пояснити малюку. Ігнорувати появу іншої людини в приміщенні – дуже невихований вчинок. Навіть якщо ця людина є не дуже приємною у спілкуванні й не проявляє люб’язності у відповідь – зустріти її посмішкою та привітанням при зустрічі та при прощанні варто все одно.

Гарні манери та як розвинути їх у малюка

3. Стукати перш, ніж увійти.

Це правило допоможе не лише конкретизувати особистий простір кожного з членів родини, а й допоможе малюку почати цінувати свій власний. Цей, здавалося б, незначний вчинок насправді являється виявом ввічливості та поваги до інших, тож неодмінно має бути у списку гарних манер вашого чада.

4. Не перебивати співрозмовника.

Дочекатись, коли договорить інша людина, і лише потім починати говорити у відповідь – просте правило, яке допоможе уникнути конфліктів. Взаємоповага й терплячість зроблять діалог більш приємним та інформативним. Безумовно, деколи перебити співрозмовника можна випадково. В такому разі не зайвим буде вибачитись та дозволити продовжити висловлення думки. У дорослих всі ці пункти спрацьовують на певному інтуїтивному рівні. Дітлахам же все слід обгрунтовано пояснити інакше у них не виникне жодного бажання поводитись так, як треба.

Рекомендовані товари