Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Коли дитина починає повзати

Перші місяці життя немовля, попри часті безсонні ночі та безліч турбот, є незабутнім та особливим часом як для самого чада, так і його батьків. Мами й тати з особливим трепетом спостерігають за першими успіхами своєї дитини. Спроби самостійно піднятись, вимовляти звуки та цілі слова, реагувати - все це потребує великих зусиль з боку малюка.

Вміння повзати є дуже важливим, оскільки це перший етап на шляху до того, щоб навчитись ходити. В цій статті ми детальніше розглянемо, як слід підготуватись до цього хвилюючого моменту й як допомогти своїй дитині успішно пройти ці труднощі.

Коли дитина починає повзати вперед

Знайомство з навколишнім світом у новонародженого починається з найперших днів свого днів життя. Органи чуття поступово адаптуються, з'являються перші рефлекси, а завдяки тісному контакту з мамою зміцнюється відчуття надійності і комфорту. Поява великого інтересу до предметів, що оточують дитину, з`являються вже через кілька тижнів. Він проявляється у спробах дотягнутись до бажаної речі рукою, а якщо це не вдається – спробах наблизитись до мене у інший спосіб.

Розвиток тіла, рухів й налаштування орієнтації тісно пов'язані зі змінами будови хребта. У новонароджених хребетний стовп прямий. У віці 2-3 місяців дитина частіше перебуває у положенні лежачи на животі, починає самостійно тримати голову. Внаслідок цього в шийній зоні з'являється фізіологічний вигин вперед - шийний лордоз. З 6-8 місяців дитина вже починає сидіти, і тоді ж формується грудний вигин назад - кіфоз. Перші два вигини особливо важливі для вміння повзати, адже завдяки ним тіло дитини стає більш рухливим, а хребет здобуває вищі амортизаційні властивості.

Коли дитина починає повзати вперед

Спочатку дитина вчиться перевертатись на бік, трошки згодом – на живіт, а також лежати з піднятою головою. Ці рухи допомагають малюку краще орієнтуватись у просторі навколо й помічати конкретні предмети навколо себе. Для стимуляції процесу можна привернути його увагу яскравою іграшкою. Рухаючи ручками та ніжками, дитина почне впиратись в підлогу, докладати зусиль для того, щоб відштовхнутись та перемістити тулуб. З часом дитина стане більш впевненою в своїх силах, її тіло зміцніє й вона зможе впевнено рухається в потрібний бік. Саме цей момент стане початком важливого етапу дорослішання вашого сина чи доньки.

Коли дитина починає повзати на колінах

Загалом існує три способи повзання. Який саме обере ваша дитина залежатиме від її фізіологічних особливостей та особистих вподобань.

Типи повзання:

  1. На животі. Цей спосіб є найпростішими. Малюки знайомляться з ним у віці 3-4 місяців.
  2. По-пластунськи. У цьому випадку працюватимуть і руки, і ноги малюка, адже він буде згинати руки в колінах та підтягувати тіло вперед.
  3. На четвереньках. Ближче до піврічного віку малюк здатен й спиратись на руки вагою свого тіла. Спершу утримуватись в такому положенні буде непросто, однак з часом дитина навчиться балансувати, а ще пізніше - впевнено перебирати ніжками і ручками. З цього часу дитина активно пересувається по будинку, досліджує нові місця і предмети. Завдання батьків – стежити, щоб їхнє чадо не наробила собі шкоди, подорожуючи в пошуках пригод.

Повзання відкриває перед дитиною нові горизонти. Лежачи в ліжку або на руках у дорослих, вона може спостерігати за обстановкою, сприймати навколишній світ, запам'ятовувати предмети. Але як тільки малюк перевертається на живіт та починає повзти – в житті з`явиться велика кількість нових можливостей. Спершу це може виглядати як миле борсання, однак навіть воно – важливий етап дорослішання дитини. Переміщення на четвереньках - перехідний період, який слідує за сидінням і передує ходьбі. Вміло освоївши цю навичку, дитина зможе набагато швидше зробити свій перший крок.

Коли дитина починає повзати на колінах

Користь від повзання для здоров`я та загального розвитку дитини:

  • зміцнення м'язової маси;
  • укріплення спинної та шийної зони хребта;
  • укріплення кінцівок;
  • розвиток координації;
  • розвиток балансу;
  • сприяння готовності до вертикальної ходьби;
  • посилення нервової системи.

Коли дитина починає повзати й сідати

Кожен малюк – унікальний. Тому поява бажання повзати або сідати, а також перші спроби це зробити може залежати від безлічі факторів, в тому числі індивідуальних особливостей дитини. Педіатри зазначають, що до 8-місячного віку тіло немовля перебуває на достатньому рівні розвитку для того, щоб почати повзати. Поведінка дитини може свідчити про її неготовність до цього процесу. Або ж причини можуть бути в проблемах зі здоров`ям.

В будь-якому разі не можна примушувати дитину й насильно вчити її повзати. Будьте уважними до своєї крихітки й за потреби відразу звертайтесь до спеціалістів.

Коли дитина починає повзати й сідати

Наша пропозиція

На сайті I Love Mommy турботливі мами й тати зможуть знайти все необхідне для комфортного росту й розвитку свого чада. Наші каталоги наповнені товарами від перевірених брендів, тож в їхній якості та безпечності сумніватись не доведеться. Окрім одягу для новонароджених, ми пропонуємо також речі для хлопчиків та дівчаток дошкільного віку та від 5 до 12 років. Засоби захисту та кокон-позиціонер стануть незамінними впродовж періоду дорослішання дитини. Все це ми готові запропонувати вам у широкому асортименті й за доступними цінами.

Рекомендовані товари