Як навчити дитину ділитися

На шляху до дорослішання дитина стикається з безліччю труднощів. Одна з них – боротьба з егоїстичними настроями й усвідомлення того, що потрібно ділитись з іншими і поважати думку оточуючих. Завдання батьків полягає у тому, щоб пояснити дитині правила поведінки, навчити гарним манерам і при цьому залишитись з малюком у дружніх стосунках. В цій статті ми поділимось порадами стосовно того, як правильно це зробити.

Проблема у питанні володіння полягає не лише у тому, щоб віддати власну річ іншій людині. Її основа закладена набагато глибше й пов`язана з вузами між матір`ю та дитиною. Як зазначають психологи, другий та третій рік життя дитини – це період, впродовж якого дитина починає усвідомлювати свою індивідуальність. Вона починає розуміти, що багато речей вона здатна робити самостійно й перестає потребувати постійного контакту з мамою. Разом з цим виникає установка, яка допомагає дитині виокремлювати певні предмети й відчувати власність над ними. Цей процес є цілком природнім, однак потребує уважності з боку батьків. Інакше дитина може перетворитись в егоїстичну особу й спричиняти конфлікти у процесі спілкування з однолітками.

borotba-z-egoїstichnimi-nastroyami

Як навчити дитину ділитись іграшками

Бажання ділитись у дитини з`явиться само собою тоді, коли для неї стане знайомим поняття співчуття до інших. Дітки здатні дуже гостро сприймати емоції людей, що знаходяться поруч. Однак, крім цього, малюк повинен намагатись не лише перейняти відчуття члена родини, друга чи будь-кого іншого, а й спробувати зрозуміти, чому та чи інша людина почуває себе саме так. Завдяки правильному вихованню досягнути цього вдасться вже в дуже юному віці.

Ось кілька порад, що стануть в нагоді в цій ситуації:

    1. Батьки не повинні примушувати свою дитину ділитись чимось з кимось.

Завдання мами й тата – навести малюка на цю думку й пробудити у ньому бажання ділитись. Створіть відповідну для цього атмосферу. Давайте своїй дитині можливість проводити час в колі її друзів, забезпечте малюка достатньою кількістю іграшок. Наведіть приклади ігор, під час яких учасникам потрібно буде обмінюватись різними предметами й доступно поясніть правила. Проводьте час зі своїм сином та донькою, обговорюйте питання, що можуть бути незрозумілими, наводьте приклади з життя.

    2. Дитині потрібно пояснити, що ділитись – це добре для обох.

Звичайно, малюк не відразу захоче віддавати комусь свою улюблену річ. Однак можна провести бесіду з дітлахами, пояснити, що якщо ця річ приносить радість комусь одному, то вона неодмінно зможе порадувати й когось іншого. Крім того, поділитись – не означає віддати назавжди. Тому нічого страшного у тому, що хтось гратиметься улюбленою машинкою чи плюшевою іграшкою зовсім немає.

    3. Справедливе ставлення до всіх.

Якщо ви бачите, що під час гри між дітьми виникають конфлікти – постарайтесь ненав`язливо допомогти у їх вирішенні. До прикладу, установіть часовий ліміт на гру іграшкою, через яку діти почали сперечатись. Такий крок буде досить справедливим по відношенню до обох сторін. Дві-три хвилини буде цілком достатньо для того, щоб побавитись, а після закінчення цього часу забавка може перейти до іншої дитини. І так по черзі. Визначити, хто перший буде гратись, можна за допомогою підкидання монетки чи будь-якого іншого способу, який малюки вважатимуть підходящим для цього.

yak-navchiti-ditinu-dіlitis-іgrashkami

    4. Батьки повинні бути найкращим прикладом.

Кожен з дорослих членів родини може допомогти у процесі виховання дитини. На власному прикладі у побутових ситуаціях у вас неодмінно буде можливість розіграти сценку, мораль якої полягатиме у тому, що ділитись – це добре, а бути егоїстом – зовсім навпаки. Беручи це до уваги, малюк поступово буде розуміти, як саме себе слід поводити у подібних ситуаціях.

    5. Кожен позитивний крок дитини повинен бути поміченим.

Для дітей дуже важливою є похвала. Відзначайте успіхи малюка у спілкуванні з однолітками як словесно, так і у вигляді невеликих матеріальних заохочень. Це неодмінно справить позитивний ефект на чадо й мотивуватиме його поводитись чемно й в подальшому. Однак не потрібно зловживати похвалою. Інакше малюк буде ділитись з іншими не через власне бажання бути щедрим та люб`язним, а для того, щоб отримати заохочувальний приз від старших.

kozhen-pozitivnij-krok-ditini-povinen-buti-pomіchenim

Пропозиція від I Love Mommy

Ми подбали про те, щоб дозвілля вашої дитини було не лише веселим, а й корисним. Каталоги на нашому сайті наповнені широким асортиментом забавок для різного віку. У нас кожен охочий має можливість купити іграшки для малюків, купити іграшки для дівчаток, купити іграшки для хлопчиків за доступними цінами в режимі онлайн.

Окрім плюшевих іграшкових звірів, пазлів, кубиків, ляльок та машинок, в I Love Mommy ви знайдете якісний та стильний одяг, взуття й аксесуари для свого сина чи доньки. Всього декілька вільних хвилин та кліків – й в гардеробі малюка опиниться наряд від однієї з відомих у всьому світі торгових марок.

Якщо виникнуть питання стосовно оформлення замовлення, оплати чи доставки – сміливо звертайтесь за номерами гарячої лінії нашого магазину. Також ви можете сконтактуватись з нашими консультантами в режимі онлайн-чату чи написати на пошту. Всі необхідні контакти вказані на сайті.

Рекомендовані товари