Як тримати немовля

Більшість молодих батьків дуже хвилюються під час своїх перших спроб взяти малюка на руки. Їм здається, що найменший неправильний рух зможе нашкодити дитині. Оскільки паніка в цій ситуації – не найкращий помічник, рекомендуємо скористатись порадами, які ми підготували в статті щодо того, як правильно брати новонародженого і тримати його у різних ситуаціях.

Як правильно брати новонародженого

Перший і найбільш важливий крок – навчитись підіймати дитину з поверхні. Краще всього брати малюка з ліжка або пеленального столика, коли він лежить на спині. Безпечний та простий спосіб виглядає так: підкласти одну чи відразу обидві руки під голову, шию, хребет та сіднички новонародженого й почати поступово його підіймати. Таким чином також добре перекладати малюка з одного положення в інше. Пам`ятайте, що робити це слід плавно, без різких рухів.

Як правильно брати новонародженого

Так само обережно слід й класти дитину назад. Мамі або тату слід нахилити корпус над поверхнею, опускати малюка поступово й забирати руки з-під тіла тільки тоді, коли тіло новонародженного знаходиться на столику чи ліжку. Підтримувати голову малюка при підйомі завжди дуже важливо, адже в перші місяці м`язова система новонародженого ще є не до кінця сформованою й дуже крихкою.

Як правильно тримати новонародженого

Існує декілька поз для тримання малюка.

1. Колиска.

В такому положенні однією рукою дорослий підтримує немовля за сідниці та спину, голову розміщують на ліктьовому згині протилежної руки. Так зазвичай тримають як новонароджених, так і старших за віком дітлахів. Тримати «колискою» можна як сидячи, так і стоячи. В такому положенні зручно присипляти малюка, годувати чи просто прогулюватись по будинку або надворі.

Варто постійно чергувати руки й носити дитину певний час на правій, а потім на лівій руці. Розміщення новонародженого в одному положенні впродовж тривалого часу може згубно вплинути на формування хребта.

2. Стовпчик.

Це положення є універсальним, тож у багатьох мам і тат виникає питання, як правильно тримати дитину стовпчиком.

Щоб прийняти правильну позу, однією рукою потрібно притримувати голову малюка й прикласти її до себе так, щоб його підборіддя доторкалось до вашого плеча. Друга рука повинна знаходитись вздовж хребта. Якщо ж ви захочете повернути малюка лицем від себе, то розмістіть його голову у себе на плечі, а двома рука притримуйте за груди та животик.

Тримати немовля стовпчиком потрібно так, щоб його тіло злегка висіло на руці мами чи тата. Батьки часто роблять помилку, садячи дитину собі на руку. Хребет новонародженого малюка дуже слабкий і не готовий до навантажень, тому варто тримати дитину так, аби її спину не було тиску.

3. Лицем до лиця.

Ця поза вважається однією з найбільш зручних та улюблених як дорослими, так і малими у перші місяці після народження. Мама чи тато однією рукою тримає голову, шию та спину малюка, іншою рукою притримує сідниці. Поза «лицем до лиця» сприяє налагодженню контакту між немовлям та батьками, адже в такому положенні малюк може краще розгледіти обличчя того, хто його тримає.

Як правильно тримати новонародженого

4. На колінах.

Така поза подібна до попередньої за виключенням того, що тіло дитини тепер знаходиться не на руці дорослого, а на його колінах. Рукою притримується тільки голова та шия. Для більшої зручності коліна можна трохи підняти вгору. Найважливішим є те, щоб ви сиділи зручно й стійко, а малюк не відчував дискомфорту.

5. На животі.

Дитину кладуть животом вниз на напівзігнуту руку таким чином, щоб підборіддя дитини знаходилось на рівні згину ліктя дорослого. В цей час другою рукою притримується за животик чи спину. В такому положенні можна носити немовля від народження й особливо у період коліків чи надмірного газоутворення.

6. На стегні.

Така позиція підходить для дітей, починаючи з 6 місяців після народження. В такому віці вони вже будуть в змозі самостійно тримати спинку й сидіти.

Щоб зафіксувати малюка у такій позі, потрібно, тримаючи однією рукою за спину та сіднички, розсунути його ніжки й посадити собі на стегно. Зручність такої позиції полягає у тому, що другу руку можна майже не задіювати. Так мама чи тато зможуть бути поряд зі своїм чадом, виконуючи при цьому дрібні домашні справи. Проте, не слід нехтувати безпекою й час від часу притримувати спину малюка обома руками, особливо у моменти, коли слід «поправити» розміщення тіла дитини у себе на стегні.

Як тримати дитину при підмиванні

Як тримати дитину при підмиванні

Під час гігієнічних процедур дівчаток тримають животом догори, а хлопчиків животом донизу. Та Як зазначають фахівці, хлопчиків можна мити, тримаючи їх при цьому будь-яким боком.

Дуже важливо врахувати вік дитини. Якщо це новонароджений, який ще не вміє тримати голову, то при підмиванні його обов`язково слід тримати обличчям вгору, при цьому розмістивши тулуб горизонтально на передпліччя, а голову – трохи вище згину руки. Вільною рукою можна з легкістю проводити водні процедури. Або ж залучитись допомогою когось іншого.

Коли малюк подорослішає й у віці півроку – 7 місяців буде самостійно впевнено сидіти, то приймати ванну можна спробувати у наступній позі: розвернути дитину спиною до себе, притиснути до своїх грудей та живота, перекинути ніжки у колінному згині через свою руку.

Сучасний асортимент товарів для новонароджених пропонує молодим батькам велику кількість допоміжних аксесуарів. Кокони-позиціонери допоможуть облаштувати малюку зручне місце для сну й навчити мам й тат правильно й обережно вкладати своє чадо. Незамінними в повсякденному житті є й пелюшки. А для прогулянки на свіжому повітрі з новонародженим малюком неможливо уявити без зручної та функціональної коляски.

Багато корисних та якісних дитячих товарів ви з легкістю знайдете на сайті I Love Mommy.

 

 

 

Рекомендовані товари