Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Як навчити дитину говорити

Момент, коли дитина вимовляє свої перші слова, є дуже хвилюючим та довгоочікуваним. Він викликає багато позитивних емоцій як у дорослих, так і самого малюка, а також сильне почуття гордості за своє чадо у мам та тат. Педіатри зазначають, що просто чекати, поки дитина почне говорити – не найкращий варіант розвитку подій. Займатись розвитком мовлення дитини варто з перших днів після його появи на світ. І в цій статті ми детальніше розповімо про те, як саме це слід робити.

Як навчити дитину говорити

Як навчити говорити дитину

Дорослі, що оточують дитину від народження, самі того не підозрюючи, впливають на те, як швидко малюк почне самостійно розмовляти. Це проявляється у коротких бесідах з дитиною, розказуванням їй різноманітних історій, казок та віршів. Позитивний вплив буде навіть тоді, коли мама чи тато просто прогулюються по квартирі з немовлям на руках й описують все, що знаходиться навколо. Для дитини важливо чути голос близької людини та її інтонацію.

Впродовж першого року життя формуються ті центри мозку дитини, які в подальшому будуть відповідати за мовлення, тож цей етап дорослішання вважається одним з найбільш важливих. До досягнення трирічного віку ці мозкові центри завершують своє формування, що створює підгрунтя для повноцінного розвитку мовленнєвого апарату дитини.

Варто наголосити на тому, що кожна дитина розвивається у своєму темпі, тож не потрібно порівнювати рівень вмінь свого чада з успіхами його однолітків. Оскільки всі ми індивідуальні, час сказати своє перше слово для кожного може наступити в різний час. До лікаря слід звертатись лише тоді, коли ви переконані, що ваш малюк має проблеми з розвитком. Якщо ж затримка спричинена особливостями темпераменту чада чи певними психологічними факторами, то слід допомогти дитині подолати внутрішні бар’єри й дати їй можливість відчути підтримку близьких.

Як навчити говорити дитину

Як навчити дитину говорити в 3 роки

Попри те, що здобування мовленнєвих навичок у кожного відбувається у індивідуальному порядку, цей етап загалом можна поділити на декілька фаз.

В перші тижні й місяці після народження основною голосовою реакцією дитини на подразники є крик. З часом він може здобувати різні інтонаційні забарвлення. До шестимісячного віку дитина має змогу висловлювати склади з протягуванням голосних літер, як, наприклад «агуу». Спеціалісти зазначають, що батькам слід приділяти особливу увагу до цих дій чада й активно реагувати на них. Це пробуджуватиме у дитини більше бажання вступати у контакт з іншими.

Пізніше дитина зможе вимовляти більш складні поєднання звуків. Деякі з них малюк буде чітко пов’язувати з конкретними відчуттями (радість, біль, голод тощо). Допоміжними для подальшого розвитку мовлення у цей час стануть аудіоказки або записи звуків природи чи спокійної музики, вмикати які можна на невеликий проміжок часу вдень чи перед сном.

У віці 7-8 місяців дитина вже набагато краще розуміє, про що говорять дорослі, та зв’язок між конкретними предметами та словами, які їх означають. Словниковий запас однорічної дитини може включати у себе до десяти слів, поєднуючи які малюк зможе пояснити свій емоційний стан чи висловити потребу у чомусь. В цей період батькам слід регулярно займатись з дитиною, більше розповідати їй про слова, розбивати фрази на склади й вчитись повторювати їх.

Чим старшою ставатиме дитина, тим сильнішим буде її бажання до комунікації з іншими й тим більш здібним ставатиме її мовленнєвий апарат. Дозвілля дво- або трирічного малюка можна урізноманітнити тематичними іграми та переглядом мультфільмів, з яких дитина зможе отримати інформацію про звуки та спосіб їх вимовляння. Під час спілкування з малюком намагайтесь говорити якомога чіткіше. Ваша яскрава артикуляція може допомогти дитині краще зрозуміти, як саме їй потрібно вимовляти звуки.

Як навчити дитину говорити в 3 роки

Як навчити дитину говорити мама

Підготовка дитини до вимовлення її найважливішого у світі слова – це щоденна практика. Оскільки практично весь час дитина перебуває поряд, не лінуйтесь детально коментувати кожну свою дію. Так їй буде легше сприймати й запам’ятовувати назви окремих предметів та дій.

Коли ваше чадо почне намагатись реагувати на ваші розповіді й доповнювати їх своїми вигуками – неодмінно пітримайте його у цьому. Перетворіть свій монолог на діалог з дитиною.

Для розширення словникового запасу читайте дитині книги, вірші та співайте пісні. Корисним буде мінімізувати перегляд телевізійних передач на користь живого спілкування.

Також не зайвим буде хвалити малюка за його спроби та успіхи. Увага батьків й розуміння, що його старання оцінені дорослими неодмінно принесуть дитині позитивні емоції й навіть зможуть змотивувати до ще більш активної мовленєвої діяльності.

Як навчити дитину говорити мама

Важливо пам’ятати, що головне – це не нашкодити малюку. Тож в обов’язковому порядку слід відмовитись від примушувань, а також в жодному разі не соромити чи залякувати малюка. Якщо дитина говорить небагато – це не є беззаперечним доказом її розумових відхилень. Можливо, дитина просто дуже сором’язлива й для соціалізації їй буде потрібно трошки більше часу, ніж іншим дітям.

Пропозиція магазину I Love Mommy

На сьогоднішній день існує безліч іграшок, призначених не лише для того, щоб дарувати дитині радість, а й для того, щоб навчити її чомусь новому. Вашій увазі ми пропонуємо великий асортимент товарів від відомих у всьому світі брендів. Книги зі звуковими елементами, мініатюрні версії музичних інструментів, м'які іграшки з вбудованими динаміками – все це дозволить малюку швидше відкрити для себе світ звуків й, граючись, здобути корисні знання.

Магазин дитячого одягу I Love Mommy – це й чудове місце для оновлення гардеробу вашого чада. У нас ви зможете підібрати наряд для будь-якої нагоди. В каталогах представлено і святкові костюми для хлопчиків та дівчаток різного віку, і спортивні костюми, і набори одягу для літньої пори, і зимові комбінезони, а також комплекти для купання та багато іншого.

За детальною інформацією щодо оформлення замовлення, оплати та покупки товарів клієнти I Love Mommy завжди можуть звернутись до консультантів магазину. Наші менеджери доступні в телефонному режимі та онлайн. Тож якщо виникнуть питання чи труднощі під час шопінгу на сайті – сміливо звертайтесь до них.

Рекомендовані товари