Святковий графік роботи: в суботу (4.05) працюємо до 14:00, неділя (5.05) і понеділок (6.05) - ВИХІДНІ. Усім бажаємо світлого Великодня!

Завершення грудного вигодовування

Процес завершення годування грудьми може стати стресовим як для немовля, так і для самої матері. В цій статті ми поділимось порадами від спеціалістів стосовно того, як зробити цей процес більш м`яким та безболісним для обох сторін

1. Годувати грудьми потрібно стільки, скільки це буде необхідно.

Не існує однозначної відповіді на запитання «Як довго слід годувати дитину грудьми?». Педіатри зазначають, що відповідно до загальноприйнятих медичних стандартів годування грудьми рекомендовано проводити з дня народження до досягнення дитиною дворічного віку. Починаючи з шестимісячного віку, слід включати в раціон малюка низку інших «дорослих» продуктів.

Те, як довго мама буде годувати своє чадо грудьми є питанням прерогативи самої матері та її дитини. Приймати рішення слід в залежності від бажань матері й дитини, їхньої готовності відмовитись від грудного годування, а також особливостей розвитку малюка.

zavershuvati-grudne-vigodovuvannya-slіd-postupovo

2. Завершувати грудне вигодовування слід поступово.

Спеціалісти переконують, що різке припинення годування грудьми є не лише психологічно тяжким, а й може стати травматичним. У мами, що годувала, у разі раптового припинення годування свого немовля може виникнути застій молока, що, в свою чергу, викликати запальні процеси, такі, як мастит. Негативно це може вплинути і на чадо. Відсутність звичного для дитини «ритуалу» й погане самопочуття матері може викликати у дитини стресовий стан. Тому процес завершення годування грудьми повинен розпочинатись плавно й бути поступовим, з кожним разом зменшуючи частоту й тривалість.

Як правильно завершити грудне вигодовування? Слід виключати спершу денні регулярні прикладання до грудей. Коли дитина звикне до цього, з кожним днем зменшуйте кількість вигодовувань перед сном вдень та після його закінчення. В останню чергу слід відмовлятись від нічних годувань.

Найбільш ефективною допомогою у цьому процесі стане введення прикорму. Додаючи до раціону малюка нові продукти, ви тим самим зменшуєте потребу прикладань малюка до грудей.

grudej

3. Оберіть підходящий момент для вас обох.

Як визначитись, коли саме відмовитись від грудного вигодовування найкраще? Насправді цей момент взаємопов`язаний з процесом дорослішання дитини й її шляхом до дорослішання.

Варто зменшувати кількість годувань груддю, якщо:

  • дитина добре сприймає прикормки й насолоджується «дорослими» продуктами;
  • для того, щоб заспокоїти немовля, не доводиться більшість часу носити його на грудях;
  • дитина спокійно знаходиться й залишається в компанії інших дорослих людей;
  • відпадає потреба у регулярних денних підгодовування грудним молоком.

Слід також поспостерігати й за станом матері, адже процес завершення годування грудьми є двостороннім. Якщо годуюча мама у перервах між годуваннями усвідомлює, що дитина не дуже потребує молока, як це було раніше, й груди не наливаються молоком, можна говорити про готовність до завершення грудного годування. Однак якщо груди наливаються, а дитина потребує уваги й прикладань до грудей, то говорити про завершення лактації ще дуже рано.

Педіатри звертають увагу також й на те, що процес годування дитини грудьми не можна закінчувати, якщо дитина хворіє чи малюка очікують якісь значні зміни у житті у вигляді подорожі, переїзду, тощо. Оскільки позбавлення грудного молока може стати серйозним стресом для чада, цей крок не слід посилювати іншими труднощами.

4. Приділяйте дитині увагу й проявляйте турботу.

Варто дати зрозуміти, що з припиненням годування грудьми стосунки між вами та дитиною жодним чином не зміняться. Для немовляти в перші дні та місяці життя мамині груди є не лише джерелом харчування, а й допоміжним засобом відчути мамине тепло, любов та захист. Тому коли малюк починає рідше харчуватись грудним молоком, йому може здаватись, що мама починає приділяти йому менше уваги.

5. Намагайтесь не викликати у малюка бажання попросити про годування.

Намагайтесь не провокувати своїми діями та виглядом дитину й спонукати її до прохань прикластись до грудей. В кожного малюка це може проявлятись по-своєму, однак в перші дні процесу завершення годування грудьми ваш син чи донечка за звичкою може частіше згадувати про звичний для вас обох ритуал.

yak-shvidko-zakіnchiti-grudne-vigodovuvannya
Як швидко закінчити грудне вигодовування

Причин різко завершити годування може бути декілька: вимушена тривала розлука, розвиток хвороби чи процес лікування матері або дитини, наступна вагітність тощо. В таких випадках слід підготувати як себе, так і дитину до штучного вигодовування чи годування зцідженим молоком з пляшечки.

Зціджувати груди рекомендується регулярно до появи відчуття м'якості чи відчуття полегшення, однак не зціджувати все молоко відразу. З кожним разом молоко йтиме з грудей все простіше. В такий спосіб годуюча мама вбереже себе від можливого розвитку маститу й допоможе уникнути лактостазу.

В процесі завершення грудного годування дуже важливо підтримувати позитив й розвивати впевненість у своїх діях, адже між мамою та малюком існує щільний емоційний зв`язок й у разі негативних установок чи хвилювання ті самі переживання у певній мірі можуть передатись і дитині.

Що ми пропонуємо

Радимо вам підготуватись до нового етапу дорослішання свого чада, придбавши необхідний посуд для «дорослого» годування чи перший кроках на шляху до цього. В каталогах I Love Mommy ви знайдете дитячий посуд, дитячі пляшечки, підігрівачі автомобільні для дитини та багато іншого за доступними цінами від відомих та перевірених світових виробників. Вашій увазі представлені каталоги продукції від брендів з США, Європи та України, в якості та практичності яких не доведеться пошкодувати ні на мить!

Рекомендовані товари