I Love Mommy у Вінниці! ТК «ПетроЦентр» (другий поверх), просп. Коцюбинського, 70. Графік роботи: понеділок - неділя, з 10:00 до 19:00. Будемо раді Вас бачити!

Як навчити дитину писати

Вміння правильно писати є одним з найскладніших для опанування, проте одним з найбільш важливих у житті. Воно потребує злагодженої м’язової роботи, розвиненої зорової пам’яті, а також особливої уважності. Вчити писати слід починати у дошкільному віці для того, щоб в першому класі разом з однолітками дитина могла почуватись впевненіше й ефективніше розвивати та закріплювати свої вміння. Цей навчальний процес потребує зусиль не лише від дітлахів, а й від їхніх батьків. І в цій статті ми розповімо детальніше як саме мами й тата можуть допомогти своєму чаду опанувати грамоту.

Заслужений відпочинок

Перш за все, варто пам’ятати, що тривале навантаження на організм малюка може мати згубний вплив. Тому вчитись письму слід регулярно й не забуваючи про відпочинок. Візьміть собі за правило робити короткі перерви між вправами. Це дозволить дитині «перезавантажуватись» й щоразу приступати до роботи з поновленими силами й завзяттям.

Заслужений відпочинок

Всьому свій час

Згідно з результатами наукових досліджень, до досягнення трирічного віку діти здатні добре розрізняти слова та малюнки незалежно від того чи вміють вони читати. До опанування письма мозок малюка стає готовим біля 5-7 років.

Перевірити готовність дитини до здобуття письмових навичок можна наступним чином:

  • Покладіть перед дитиною чистий листок паперу.
  • Запропонуйте їй намалювати щось на ньому.
  • Попросіть зафарбувати частину малюнка.

Якщо дитина постійно буде повертати листок у різні сторони й матиме складність з направленням ліній, то це свідчить про її неготовність до уроків каліграфії. Завдання батьків у цьому випадку – не засмучуватись й не злитись на своє чадо, а, навпаки, підтримувати кожен його успішний крок на шляху до дорослішання.

Якщо ви бачите, що дитина ще не готова до вивчення букв – не примушуйте її до цього. Проводити час з користю можна й у інший спосіб, а саме розвивати дрібну моторику рук, пам’ять, просторову уяву тощо.

Всьому свій час

Вчитись граючи

Дітям набагато легше й бажаніше сприймати нову інформацію у ігровій формі. Постарайтесь уникнути встановлення суворих стосунків між вами з дитиною як між учителем та учнем. Уникайте жорсткої критики чи негативу у випадку маленьких невдач.

Для освоєння письма рекомендується користуватись спеціальними прописами. В них дитина зможе тренуватись у каліграфії, а саме відточувати написання різних літер.

Як навчити дитину писати букви і цифри

Корисним для освоєння письма стане розвиток дрібної моторики рук. Це вміння дозволить краще маніпулювати предметами невеликого розміру, а також швидко й успішно виконувати завдання, що потребують злагодженої роботи рук та очей.

Спеціалісти рекомендують урізноманітнити дозвілля дитини такими корисними вправами, як:

  • вирізання з паперу фігур різних форм;
  • розмальовки;
  • ліпка з тіста та пластиліна;
  • виготовлення аплікацій;
  • складання конструкторів;
  • складання мозаїк;
  • вишивання та в’язання.

Краще всього, щоб малюки займались цим разом з батьками. Така кооперація дозволить дорослим слідкувати за прогресом дитини й загалом покращить спілкування між малими та старшими.

Як навчити дитину писати букви і цифри

Бути посидючим

Перш, ніж вчити дитину каліграфії, слід навчити її бути терплячою та посидючою. Дошкільнятам надзвичайно складно всидіти на одному місці, нестримне бажання гратись може стати на перешкоді проведенню уроків письма.

Для того, щоб дитина хотіла проводити час над прописами, батькам слід облаштувати комфортне та затишне робоче місце. Ця зона обов’язково має включати у себе правильно підібраний письмовий стіл та стілець. Меблі повинні не лише візуально подобатись своєму маленькому власнику, а й забезпечувати умови, за яких дитина буде сидіти з рівню спиною й без відчуття дискомфорту. Зависокий або, навпаки, занизький стіл буде змушувати дитину займатись у неправильній позі, що, у свою чергу, може призвести до проблем з хребтом у майбутньому.

Правильна позиція для сидіння за столом – це пряма спина, плечі на одному рівні, голова дещо нахилена вперед, груди не опираються на поверхню столу, руки лежать на столі, лікті трохи виступають за його краї. Відстань від столу до очей – 30-35 см. Ноги, зігнуті в колінах під кутом 90 градусів, розміщені на підлозі.

Як навчити дитину писати прописом

Основа правильного письма та запорука красивого почерка – це правильне тримання ручки. На першому ж уроці каліграфії потрібно зрозуміло пояснити дитині як саме слід тримати знаряддя письма. Рекомендується показувати правильне розміщення пальців на товстих тригранних олівцях. Коли дитина освоїть це вміння можна буде перейти на безгранні олівці або ж використовувати спеціальні насадки-тренажери.

На початку навчання рекомендується давати дитині писати олівцем, а не ручкою. Так набагато легше буде усунути недоліки, дитина не буде боятись зробити помилку, а також навчиться краще контролювати знаряддя письма й зрозуміє з якою силою слід натискати на нього під час виконання вправ.

Щоб вимальовувати красиві та рівні літери слід мати добре розвинене просторове мислення й вміти орієнтуватись на листі паперу. Натренувати цьому дитину можна за допомогою прописів, де є багато вправ на зображення елементів різних розмірів, нахилів та форм.

Освоївши основи, слід переходити до вивчення написання друкованих літер. Практикуватись варто не лише на папері. Пояснюйте дитині, як правильно зображувати літери, водячи пальцями у повітрі, малюючи на піску, запітнілому склі, крейдою на асфальті тощо. Кожен урок в тій чи іншій мірі стане корисним для вашого чада.

З часом слід поступово переходити від роботи у прописах з розкресленими лінійками до альбомів з чистими аркушами паперу, письмо в яких потребуватиме від дитини самостійного розуміння з яким нахилом слід писати цифри й букви. Ось дієвий спосіб: на першій сторінці зошита напишіть одну літеру, над якою дитина буде тренуватись. Вимальовуйте лінії повільно, пояснюйте кожен свій рух, дайте кілька порад. Написана вами буква буде своєрідним зразком, який малюк захоче самостійно повторювати.

Де купити якісне письмове приладдя для дитини в Україні

Магазин I Love Mommy – одне з кращих місяць для шопінгу перед садочком чи школою. В наших каталогах ви знайдете все необхідне для навчання та дозвілля. Ми співпрацюємо з кращими брендами дитячих товарів й готові запропонувати вашій увазі не лише аксесуари для школи, а й святкові наряди та одяг на кожен день, спортивні костюми, куртки та пальта, взуття, а також іграшки для хлопчиків й дівчаток різного віку.

Покупки в магазині I Love Mommy – це спосіб порадувати своє чадо красивим та корисним подарунком без шкоди для сімейного бюджету! Співвідношення ціни та якості представлених нами товарів зможе приємно здивувати навіть найбільш прискіпливих покупців. Зручні умови оформлення замовлення, різні способи оплати, швидка доставка по всій території України та можливість отримати кваліфіковану консультацію – все це переваги шопінгу у нашому магазині. Переконайтесь у цьому самі!

Рекомендовані товари