Як привчити дитину до горщика

Привчити дитину до горщика – завдання, яке потребуватиме немало часу та особливого терпіння як з боку батьків, так і самих малюків. В цій статті розповімо більше про те, як розвинути у своєму чаді вміння, які дозволять йому стати більш самостійним та підготують до дорослого життя.

Коли починати привчати дитину до горщика

З фізіологічної точки зору найкращий час для уроків на цю тему наступає, коли дитині виповнюється 18 місяців. Однак оскільки кожна людина по-своєму унікальна, деякі малюки стають готовими до навчання після двох років. Віковий нюанс є важливим, адже до цього віку в мозку встигнуть сформуватись зони, що відповідають за контроль випорожнень.

Привчити дитину до горшка – це не вчасно посадити її на горщик і слідкувати, щоб все пройшло, як треба. Привчити дитину до горщика – це допомогти їй навчитись розуміти потреби свого тіла й вміти вчасно на них реагувати, користуватись туалетом без допомоги сторонніх. До цього навчального процесу малюк повинен бути готовим як морально, так і фізично. Поступове знайомство дитини зі світом дорослим – це плюс, однак не варто поспішати й примушувати свого сина чи доньку до того, що їм поки не зрозуміло.

Коли починати привчати дитину до горщика

Як привчити дитину до горщика, якщо вона не хоче сідати

Вередування, капризи чи навіть сльози – все це може свідчити про те, що дитина ще просто не готова до нових знань. Як зрозуміти, коли настав правильний час?

1. Переконайтесь, що малюк розуміє.

Важливо, аби дитина розуміла, для чого саме та як саме їй потрібно використовувати горщик. Коли це станеться, перш, ніж сісти на горщик, малюк самостійно зніме штанці, займе зручну для себе позицію й може супроводжувати весь цей процес характерними для відвідування туалету звуками «а-а-а» чи «пі-пі».

2. Дитина досягнула відповідного рівня фізичного розвитку.

Якщо ваше чадо вже впевнено сидить та ходить, може самостійно вставати та сідати – тоді вперед!

3. Малюк не відчуває страху перед горщиком.

Деякі діти при вигляді свого туалету чи інших гігієнічних аксесуарів можуть починати плакати. Це може бути спричинено негативним досвідом, пов`язаним з попередніми спробами дорослих привчити до туалету.

Якщо ж паніки при вигляді горщика немає й дитина проявляє цікавість до нового предмету та інтерес до його використання, то варто не втрачати цей шанс і провести перший корисний урок самостійності.

Спеціалісти зазначають, що ознакою того, що дитина готова до горщика, може бути наступна поведінка: малюк прагне усамітнитись, щоб сходити в туалет (ховається за штори чи під стіл); підгузок залишається сухим впродовж 2-3 годин; у дитини з`являється відчуття огиди, коли вона не встигає вчасно випорожнитись і т.п.. Якщо стається щось з вище перерахованого, то можна сміливо йти в магазин та обирати дитячий горщик.

Як привчити дитину до горщика

Як вдало підібрати горщик

Перший туалет дитини повинен бути максимально простим та зручним. Не варто обирати яскраві моделі зі звуковими чи світловими ефектами, оскільки такий горщик малюк може сприймати в першу чергу як іграшку, а не як предмет, необхідний для підтримання гігієни.

Горщик повинен бути один. Розміщувати його слід відразу у спеціально відведеному для нього місці у ванній кімнаті. Краще всього, якщо він буде знаходитись поряд з «дорослим» туалетом, який з часом малюк також захоче використовувати. Постійно переміщувати горщик по будинку в залежності від того, де саме у малюка виникло бажання сходити в туалет – погана ідея. У дитини повинно чітко сформувати уявлення про те, для чого потрібен горщик та де саме слід ним користуватись.

Як вдало підібрати горщик

Як привчити дитину до горщика у 2 роки

Перший крок – це проведення виховної розмови. У стилі дружньої бесіди з малюком поясніть, що щоб подорослішати, слід поступово відмовлятись від підгузок й привчати себе до того, що для цих потреб існують горщики, а в подальшому - туалети.

Аби дитині навчання давалось простіше, приділіть певний час тематичним іграм. Улюблені ляльки-пупси чи плюшеві звірі можна «запросити» на вечерю, а після неї допомогти кожному по черзі сходити в туалет. Покажіть дитині, як потрібно садити іграшки на горщик, дозвольте їй самій зробити це кілька разів. Поясніть, що після користування такою зменшеною версією туалету горщик слід помити. Не полінуйтесь приділити час й тому, щоб показати, як просто й швидко помити горщик.

В нагоді можуть стати й тематичні книги. Існує безліч дитячих книжок з віршиками на цю тематику. Пояснення дитині нюансів користування горщиком у ігровій формі краще сприятиме появі у дитини власного бажання поводитись, як герої історій чи знайомі їй дорослі.

Як привчити дитину до горшка в 3 роки

Зробити користування туалетом регулярним – тривалий процес. Не виключено, що в період звикання до горщика можуть траплятись неприємні ситуації у вигляді мокрих штанців, проте акцентувати увагу на цьому не варто. Навпаки, помічайте кожну успішну спробу дитини стати більш самостійним та дорослим. Це неодмінно додасть дитині впевненості у собі та своїх силах.

Як привчити дитину до горщика вночі

Педіатри та психологи радять робити це поступово. На початковому етапі слід відмовитись від підгузника вдень, проте залишати його на період сну. З часом, коли в світлу пору дитина почне краще контролювати процеси випорожнення, можна відмовитись від підгузка й на ніч. У якості страховки постеліть на простирадло водонепроникну пелюшку.

Як зазначалось вище, горщик варто відразу розміщувати у ванній кімнаті. Дотримуватись цієї рекомендації слід навіть вночі й за потреби відводити дитину у відповідне місце. Це буде на користь як дорослим, так і дітлахам.

Як привчити дитину до горщика вночі

Коли можна відмовитись від горщика

За статистикою, до чотирьох років дитина зможе повноцінно оволодіти навичками користування горщиком й буде готова до користування туалетом. Ці вміння будуть особливо потрібними, якщо малюк буде відвідувати садочок.
Для того, щоб користування «дорослим» туалетом було зручним для малюка, рекомендується придбати спеціальні насадки.

Де купити дитячі аксесуари в Україні

Якщо ви плануєте оновити інтер`єр свого житла й підготувати його до нового етапу дорослішання свого сина чи доньки – ласкаво просимо в магазин I Love Mommy! Тут ви знайдете все необхідне для цікавого навчання, веселого дозвілля, а також комфортного щоденного користування ванною кімнатою. Дитячі горщики від американських та українських брендів, представлені у каталогах I Love Mommy, - товари високої якості. Переконайтесь у цьому самі, оформивши замовлення в режимі онлайн всього за декілька кліків.

Рекомендовані товари