Як навчити дитину ходити

Будь-який тато чи мама почувають гордість від досягнень своїх дітлахів. Особливий захват у батьків викликають перші кроки свого чада. Дбаючи про здоров’я та правильний розвиток малюка, дорослі прискіпливо ставляться до всіх змін, що відбувають у перші місяці та роки його життя. Тому часто батьки починають хвилюватись, коли дитина не встає на ноги і не робить свої перші кроки тоді, коли її однолітки вже змогли це зробити. Насправді причин для паніки тут немає, оскільки кожна людина розвивається по-своєму й декому може знадобитись більше часу для освоєння нових навичок, ніж іншим. Лікарі радять пам’ятати про це й наголошують на тому, що в жодному разі не потрібно порівнювати свою дитину з іншими. В цій статті ми розповімо про те, як допомогти дитині навчитись ходити.

Як навчити дитину ходити

Коли дитина повинна почати робити перші кроки

Згідно з нормами педіатрії, в середньому перші спроби стояти з допомогою батьків малюк починає робити, досягнувши 7-9-місячного віку. Через два-три місяці дитина пробує робити свої перші кроки й вже майже не потребує підтримки старших.

Бувають також випадки, коли навіть після виповнення року дитина не проявляє інтересу у питанні самостійного пересування на двох ніжках. Не потрібно відразу списувати це на прояв якихось захворювань. Відсутність бажання робити свої перші кроки можуть бути пов’язані з індивідуальними особливостями фізичного та психологічного розвитку чада, а саме:

  • вагою малюка;
  • його комплекцією;
  • готовністю м’язів;
  • міцністю хребців;
  • загальним станом здоров’я (наявністю або відсутністю хронічних хвороб);
  • особливостями спадковості;
  • та самим бажанням дитини.

Саме особисте бажання малюка є ключовим фактором у процесі вертикальної ходьби. Природа влаштована таким чином, що бажання ходити з'являється саме тоді, коли для його реалізації є оптимальні можливості організму. Якщо дитина успішно впоралась з усіма попередніми стадіями, такими, як перевороти, сидіння та повзання, то з стоянням і ходьбою йому буде набагато легше. В будь-якому разі не потрібно квапити дитину чи насильно змушувати її приймати вертикальне положення. Психологічний тиск зробить процес дорослішання більш складним й може викликати появу серйозних комплексів у дитини в подальшому.

Коли дитина повинна почати робити перші кроки

Не варто насильно вчити дитину самостійно ходити й тому, що якщо малюк має зайву вагу, то надмірне навантаження на хребет може стати причиною появи більш серйозних проблем зі здоров’ям.

Як швидше навчити дитину ходити

Деякі батьки вважають, що сприяти розвитку нового вміння малюку допоможуть ходунки. Цей пристрій на сьогоднішній день представлений у різних варіаціях, що дозволяє підібрати модель на будь-який смак та гаманець. Лікарі ж зазначають, що використання ходунків найбільш сприятливо відзначається на кількості вільного часу мам та тат, адже розмістивши дитину у них, батьки можуть на звільнити руки, зайняти чимось дитину й мати змогу займатись власними справами.

Перебуваючи у власному «транспортному засобі», дитина не впаде та не покалічиться об гострі кути меблів чи інші предмети, що знаходяться навколо. Використовувати ходунки рекомендується лише впродовж коротких проміжків часу. Якщо ж малюк проводить в них забагато часу або садити у них малюка починають з дуже раннього віку, то проблем з хребтом не уникнути.

Розвиток дитини повинен бути поступовим: спочатку проходить стадія ознайомлення з повзанням, потім етап переміщення по-пластунськи, після чого з’являються вміння ставати на четвереньки. Пройшовши всі ці сходинки дорослішання, організм дитини буде готовий до нових вмінь, а м’язи стануть міцнішими. В ходунках дитина не навчиться повноцінно ходити, оскільки для здійснення кроків вона буде відштовхуватись зовнішньою частиною стопи. В такий спосіб дитина не отримує достатнього навантаження на ноги, оскільки її корпус підтримується за допомогою конструкції ходунків. Лікарі зазначають, що надмірне використання ходунків для навчання ходити може стати причиною кривизни ніг.

Як швидше навчити дитину ходити

Як навчити дитину ходити без ходунків

Чудовою альтернативою ходункам є маніж. Він виконуватиме ті ж функції, що й ходунки, а саме створить захищений простір, який дитина могла б використовувати для розваг, й подарує батькам можливість зайнятись домашніми клопотами, не хвилюючись при цьому за безпеку свого чада.

Буває так, що дитина, будучи готовою до нового етапу дорослішання й пробуючи робити свої перші кроки здобуває негативний досвід (падає, вдаряється об щось й лякається), після якого бажання робити наступні спроби у нього не з’являється. В цьому випадку батькам слід проявити максимум підтримки й допомогти малюку подолати страх. Варто дати дитині «відійти» від пережитого й поступово повертати її до навчального процесу.

Вчити ходьбі потрібно тільки тоді, коли малюк буде сам готовий до цього. Ознаками готовності може бути наступне:

  • дитина здатна знаходитись у стоячому положенні впродовж тривалого часу, тримаючись за бортики ліжка або манежа;
  • малюк може не тільки стояти, а й переступати на невеликі відстані, тримаючись за бортики ліжка або манежа;
  • дитина може самостійно переходити із сидячого у стояче положення;
  • стають помітними спроби малюка ходити по-своєму (до прикладу, ходити на колінах).

Все це може свідчити про те, що тіло дитини зміцніло й м’язи готові до нових навантажень.

Подолати психологічний страх можна, висловлюючи дитині свою підтримку й допомагаючи їй позбутись свого негативного досвіду у ігровий спосіб. Допоміжним стане й ортопедичне взуття. В ньому дитина зможе відчувати себе більш впевнено, а здійснення перших кроків супроводжуватиметься комфортними відчуттями. Освоївши ходьбу по м’якій поверхні, можна переходити на ділянки з невеликими перепонами. Ними можуть стати іграшки на підлозі, пороги в дверях тощо. Переходячи через них чи обходячи їх дитина почне краще відчувати своє тіло й рівень власних можливостей.

Як навчити дитину ходити без ходунків

Як навчити ходити дитину в рік

До питання «чи можна дитині ходити босою?» ставляться по-різному. Люди старшого покоління категорично ставляться до ситуацій, коли малюк робить свої перші кроки босим по нічим не покритій підлозі. Педіатри ж вважають, що користі від таких «прогулянок» більше, аніж шкоди. Ходьба без взуття – це природньо, тож на фізіологічному та біологічному рівнях потреби у обов’язковій наявності взуття на ногах не існує. Що стосується холодної підлоги, то тут теж не існує жодних загроз. За умов, коли стопи контактують з підлогою, рівень теплоти якої є на декілька градусів нижчим, судити на ніжках дитини будуть звужуватись, що перешкоджатиме втраті тепла. Тож імовірність, що дитина захворіє, бігаючи без взуття чи шкарпеток є дуже низькою.

Варто взяти до уваги й думку ортопедів, які зазначають, що при ходьбі босоніж стопа дитини буде формуватись правильним чином, тоді як взуття може бути неправильно підібраним, а це, у свою чергу, може викликати розвиток клишоногості.

Як навчити ходити дитину в рік

Як навчити дитину ходити без руки

Кращий спосіб підготувати дитину до самостійної ходьби – це займатись з нею гімнастикою, регуляно робити загальну розминку, масаж, а також вправи на фітболі. Всі ці речі позитивно впливатимуть на розвиток та укріплення м’язів спини та ніг малюка й дозволить йому швидше зробити перші кроки.

Варто зазначити, що в житті немовлятка бувають періоди, впродовж яких слід мінімізувати рівень підготовки до фізичних навантажень. Йдеться про періоди прорізання зубів, зміни раціону, загострень хвороб тощо. Цей час потребує з боку батьків особливо делікатного ставлення до свого чада.

Оскільки початок переміщення у вертикальному положенні є визначним моментом у житті малюка, слід подбати про те, щоб він міг зустріти його у зручному та красивому на вигляд наряді. Дитячий одяг від I Love Mommy користується великою популярністю по всьому світу. Відтепер купити його зможуть і українські користувачі!

На нашому сайті ми пропонуємо великий асортимент одягу для дівчаток та хлопчиків різного віку. Зручний інтерфейс сайту дозволить ознайомитись з описом бажаних товарів й оформити замовлення за лічені хвилини. За потреби клієнти I Love Mommy можуть звернутись за допомогою до консультантів в телефонному або онлайн режимі.

Рекомендовані товари