Малюк і його перша книга: як навчити читати

Вміння читати є одним з найбільш корисних вмінь у житті. Навчити його дитину – завдання не з простих навіть для досвідчених батьків, адже кожному малюку знайомство з літературою дається по-своєму. В цій статті спробуємо пояснити, як відкрити для чада світ книг, не відбивши при цьому його інтерес до нього.

Ознаки готовності дитини до навчання

Психологи вважають, що, перш, ніж починати навчальний процес, слід переконатись, що дитина готова до нього й буде здатна його сприймати. Ось кілька корисних орієнтирів:

- дитина вже вміє висловлювати свою думку завершеними реченнями й розуміє суть сказаного;

- дитина на слух може розрізняти різні звуки та літери;

- дитина не має логопедичних проблем й може промовляти всі літери правильно;

- для дитини є зрозумілим направлення вліво-вправо, вгору-вниз. Це вміння важливе для орієнтації по книзі й під час читання тексту.

Ознаки готовності дитини до навчання

Правила навчання дитини читанню

1. Будьте гарним прикладом.

В сім’ях, де існує культура читання й проведення вільного часу за книгою є звичним явищем, у малюків бажання стати схожим до дорослих й теж почати читати виникне набагато раніше.

2. Читайте в компанії та обговорюйте прочитане.

Почати можна з опису картинок у книзі й завершити питаннями «А чому, на твою думку, герой вчинив саме так?», «Як ти вважаєш, що буде далі?» тощо. Ці питання допоможуть перетворити процес навчання у цікаву гру й навіть допоможуть покращити стосунки між членами родини.

3. Поступово підвищуйте рівень складності.

Не всім малюкам знайомство з книгою дається просто. Як у будь-якій справі, починати потрібно з простішого й поступово рухатись до вершин більшої складності. Уважно слідкуйте за тим, як дитині вдається справлятись з словами, що складаються з однакових складів (таких, як «ма-ма», «ня-ня» тощо) й коли він буде готовий, переходьте до вивчення інших слів («бу-ди-нок», «тва-ри-на» і т.д.).

4. Вчіться скрізь.

Займатись вивченням літер та складів можна не лише вдома, сидячи з книгою. Використовуйте будь-яку можливість допомогти малюку з читанням. До прикладу, звертайте увагу на рекламні вивіски чи назви магазинів під час прогулянки.

5. Не забувайте закріплювати успіх.

Повторюйте вивчені тексти, перечитуйте улюблені книги. Так дитина сама помітить, наскільки простіше їй вдається читати вже знайому літературу. А це відчуття неодмінно мотивуватиме її покращувати свої вміння!

 

Рекомендовані товари