Мультики для дошкільнят

Малюки ХХІ століття надають більшу перевагу перегляду мультфільмів по телевізору чи комп’ютерним іграм й проводять у такий спосіб буде багато часу впродовж всього дня. Проблема в цій ситуації полягає не лише у шкоді ТБ для зору та фізичного здоров’я загалом, а й у тому, який вплив на психіку має те, що дітлахи бачать з екрана.

Діти є дуже чутливими до всього, що оточує їх у перші роки життя. Тож слід бути дуже уважним до того, що транслюється по телебаченню в момент, коли в кімнаті знаходиться дитина дошкільного віку. Йдеться про момент, коли ввечері вся родина збирається у вітальні, вмикається телевізор, по якому, скоріше за все, буде йти якесь розважальне шоу, орієнтоване на дорослу аудиторію, з тематичними жартами та, можливо, сценами жорсткості. Навіть якщо показане розуміється дорослими як комедія, для дитини це може виглядати зовсім інакше. Те саме можна сказати й про рекламу в перервах між телепередачами. Дитяча психіка не завжди може бути готовою до побаченого.

Якими повинні бути мультфільми для малюків

Особливої уваги потребує питання дитячих мультфільмів. Вони класифікуються за різними факторами, зокрема:

  • -          якість та стиль графіки;
  • -          сюжет відповідно до вікової категорії глядачів;
  • -          тривалість;
  • -          кількість героїв;
  • -          яскравість кольорів тощо.

Всі ці критерії неодмінно слід враховувати при виборі мультфільмів для свого чада.

Які мультфільми обрати для дошкільнят?

Ідеальним варіантом для найменших є короткометражні розвиваючі стрічки, де буде мінімум персонажів, використовуватимуться прості та зрозумілі слова. Важливим є й візуальна складова. Краще всього, якщо в мультфільмі не буде деталей з яскравими кольорами й незвичними для ока немовляти формами.

Тематика мультфільмів для дошкільнят може бути різною: короткі уроки читання чи математики у ігровій формі, казки на основі класичних мотивів, де добро перемагає зло, кумедні детективні історії тощо.

Які мультфільми обрати для дошкільнят?

Що слід врахувати, вмикаючи дитині мультфільм?

Перш за все, тривалість перегляду. Старайтесь обмежити час перебування малюка перед екраном. Вдень дитині вистачить півгодини мультфільмів, максимум години.

Увімкнути дитині мультик й піти займатись домашніми справами – не найкраща ідея. Такий спосіб проведення часу повинен мати на меті не створити більше вільного часу для вас, а дати можливість дитині відкрити для себе щось нове й розвиватись. Тому краще всього, якщо мама чи тато дивитимуться мультфільми разом зі своїм чадом, обговорюватимуть під час перегляду незрозумілі моменти й ділитимуться враженнями від побаченого.

Зважайте також й на дистанцію між телевізором. Відстань між екраном та дитиною повинна складати мінімум 1,5 – 2 метра. Потурбуйтесь про це, облаштувавши комфортне місце для перегляду. Пара м’яких подушок, плед й кілька улюблених іграшок неодмінно у цьому допоможуть.

Рекомендовані товари