Вправи для розвитку мовлення

Багато батьків притримуються думки про те, що замислюватися про питання розвитку мовлення дитини і хвилюватись з цього приводу немає необхідності, якщо не виявляються очевидні дефекти вимови (дитина шепелявить або зовсім не говорить). Насправді все не зовсім так. Виконання різних вправ для розвитку мовлення може допомогти сформулювати грамотну і чітку вимову дитини. Особливо якщо почати займатися цим якомога раніше і продовжувати протягом перших років дорослішання малюка. У цій статті ми розповімо про те, які вправи рекомендуються фахівцями для досягнення ефективного результату.

Що потрібно знати батькам

Розвиток мови - це робота не тільки над окремими звуками або над розширенням словникового запасу. Формування мови залежить від діяльності дуже багатьох областей головного мозку, тому потрібно працювати над різними напрямками: розвивати дрібну моторику, збагачувати сенсорний досвід, працювати над артикуляцією, диханням, збільшувати словниковий запас і т.д ..

Ігри для розвитку мовлення у дитини

1. Пальчикові і жестові гри.

У головному мозку нервові центри, що відповідають за рухи пальців і рук, знаходяться в безпосередній близькості з зонами мозку, що відповідають за розвиток мови. Тому просто необхідно сприяти активному задіянню пальчиків і рук малюка. Чудові помічники в цій справі - пальчикові ігри. Розвинути дрібну моторику допоможуть також ігри, в яких дитина навчиться розуміти і повторювати різні жести.

Вправи для розвитку мови 

2. Дихальна гімнастика.

Ці вправи можна включити в дозвілля малюка, починаючи з півторарічного віку. Існує кілька кумедних і корисних технік, серед яких:

- «Дроворуб». Складаємо руки разом в положенні, як ніби тримаємо сокиру і піднімаємо їх нагору. Після цього різко опускаємо руки вниз, нахиляючись і вимовляючи «ух». Повторюємо кілька разів.

- «Голосно-тихо». Спершу вимовляємо голосно і тихо який-небудь звук. Наприклад, спочатку уподібнюємось до великих ведмедів і говоримо «Е-е-е», потім маленькими ведмедиками і говоримо те ж саме, тільки тихо.

3. Сюжетно-рольові ігри.

Фахівці вважають, що такі ігри дуже сприятливо впливають на розвиток мови. Розподіливши персонажів і ролі між ними у дитини протягом всієї гри буде природна потреба щось сказати: вести діалоги між персонажами, виконувати роль оповідача, описувати дії і переживання героїв і т.д.

Крім того, намагайтеся постійно розмовляти зі своїм чадом. Читайте разом книги, дивіться розвиваючі передачі, малюйте картинки і описувати їх. Все це неодмінно принесе позитивний результат!

Рекомендовані товари