Загартовування дітей

Основна функція загартовування – це зміцнення здоров'я та його захисних функцій. Різноманітні водні процедури покращують стійкість до вірусів, а також активізують процеси обміну речовин та сприяють ефективнішому росту м'язів та зміцненню кісток.

Правила загартовування дітей

До основних принципів проведення оздоровчих процедур відносять:

  • їхню систематичність;
  • поступове збільшення тривалості впливу фактора загартовування;
  • контроль над станом дитини під час процедур та після них;
  • поєднання загартовування з масажами та фізичними активностями;
  • ігрову форму проведення процедур.

Методи загартовування дитини

Приміщення, де дитина проводить багато часу, обов'язково повинно мати доступ до свіжого повітря. Спеціалісти рекомендують підтримувати температуру у дитячій на рівні 20-22 градусів. Провітрювання приміщення повинно бути регулярним незалежно від температури повітря надворі. В зимовий час провітрювання слід проводити 4-5 разів в день, а в літню пору краще всього, щоб доступ свіжого повітря всередину приміщення був постійним.

Методи загартовування дитини

Оскільки організм дитини потребує значно більше кисню, аніж організм дорослої людини, то методи повітряного загартовування можна вважати одними з найбільш ефективним та корисних. Обов'язковим пунктом у графіку дня дитини має бути прогулянка на свіжому повітрі. Активні ігри чи просто піші променади у парку, сонячні ванни – все це матиме позитивний ефект на здоров'я дитини й в рази підвищить стійкість до застуд.

Як загартовувати дитину

Загартовування бути ефективним й принесе користь як для фізичного, так і ментального здоров'я дитини у випадку, якщо воно проводиться згідно з наступними правилами:

  1. Перед процедурами слід пояснити дитині важливість загартовування й відповідно психологічно її налаштувати.
  2. Заняття загартовуванням повинно бути систематичним.
  3. Неодмінно повинні враховуватись індивідуальні особливості організму дитини.
  4. Під час загартовування повинні поєднуватись активні та пасивні процедури.
  5. Не варто розпочинати процедури ранньою весною чи пізньою осінню.
  6. Перед проведенням загартовування слід проконсультуватись з педіатром.

Загартовування дітей: найбільш ефективні методи

Прийнято вважати, що найкращий ефект на організм дитини мають процедури, що пов'язані з контактом тіла та холодного повітря, снігом чи холодною водою. Ефективними також є й контрастні процедури. Саме їм рекомендують надавати перевагу при хронічних захворюваннях дихальних шляхів. До процедур контрастного типу належать обтирання, сауна або баня, ванни для ніг, контрастні душі тощо.

Кілька порад стосовно процедури контрастного душу:

  1. Проводити таке загартовування рекомендується для дітей 2-річного віку й старших.
  2. Приймання душу повинно бути почерговим. Спочатку дитина стоїть під теплою водою впродовж 1-2 хвилин, а потім на 10-20 секунд душ стає холодним. Таке чергування слід провести 5-10 разів за одну процедуру.

найбільш ефективні методи

Зробити загартовування не лише корисним, а й веселим можна за допомогою дитячих аксесуарів для ванної.

Аналогом контрастних ванночок для ніг може бути ходьба по снігу. Для проведення цієї процедури слід обрати ділянку, де під снігом була б земля, а не бетон чи асфальт. Як тільки випаде сніжок й земля вкриється чистим білим шаром – виходьте з малюком на свіже повітря, взувши його в чобітки, які легко й швидко знімалися б. Пограйтесь з ним, побігайти чи спробуйте зліпити сніговика. Коли ви помітите, що щічки вашого сина чи доньки почервоніли – це означає, що ніжки дитини в теплі й можна приступати до загартовування. Процедуру слід проводити таким чином: зніміть чобіток й поставте босу ногу дитини на декілька секунд на сніжок. Після цього витріть стопу чистим махровим полотенцем та вдягніть взуття назад.

Пропозиція I Love Mommy

Загартовування повинно викликати у дитини лише позитивні емоції, а самі процедури бути такими, щоб дитина сама просила про їхнє проведення. Ми переконані, що на сайті нашого онлайн-магазину ви зможете знайти все необхідне для створення комфортних умов для проведення оздоровчих процедур.

Рекомендовані товари