Коли пора залучати дитину до домашніх справ

Коли малюк готовий до того, щоб допомагати старшим по дому? Які перші обов’язки можна доручити дитині, не перенавантажуючи її при цьому й не «відбивши охоту» допомагати з домашніми справами в подальшому? Відповісти на ці питання можна, зважаючи на дві точки зору: одна з них пов’язана з бажанням якомога довше оберігати дитину від фізичних навантажень та відповідальності, тим самим позбавляючи її перенапружень та стресів; інша ж, навпаки, схиляється до того, щоб відкрити для дитини світ домашнього господарства якомога раніше й тим самим від початку свідомого життя привчати до самостійності й відповідальності. Однозначної думки немає, оскільки стиль життя кожної родини по-своєму різний й не єдиних правил виховання дитини. Однак при бажанні можна розумно й гармонійно організувати процес залучення дитини до домашніх справ, не приносячи при цьому жодної шкоди його здоров’ю й емоційному стану.

1. Діти від 2 до 4 років.

Саме в цьому віці дітлахи починають бути нетерплячими до всього, що їх оточує, й проявляти сильне бажання допомагати дорослим. Варто поставитись до цього з розумінням й у якості підтримки цього прагнення доручати малюку нескладні завдання: подати книгу, покласти окуляри у футляр, зачинити двері. Всі ці маленькі кроки допоможуть вашому чаду зрозуміти, що у його зусиллях є потреба й що вони помічаються дорослими й схвалюються.

Діти від 2 до 4 років.

2. Діти від 4 до 6 років.

В цьому віці вони стають набагато більш самостійними й, відповідно, можуть заслуговувати на більш серйозні доручення. Краще всього, якщо домашні обов’язки, навіть якщо кожен член родини має чітко визначені свої, будуть виконуватись разом. Прибирання в квартирі, похід до магазину, сортування продуктів в холодильнику – всі ці, здавалося б, буденні справи можна виконувати разом з дитиною й отримувати задоволення від процесу спілкування з нею.

3. Діти від 6 років.

В цьому віці ваш син чи донька може вважатись членом родини, який має повноцінне право брати участь у домашніх справах. Якщо малюк до цього здобув навички самостійного життя й добре справлявся з дорученими йому завданнями, можна підвищити рівень складності домашніх обов’язків (догляд за домашніми тваринами, рослинами, підтримка порядку в своїй кімнаті тощо).

Діти від 6 років.

Поступове залучення дитини до домашньої праці за умов правильного підходу має безліч переваг. Дитина стає організованою та вчиться самодисципліні, стає більш впевненою у собі й підвищує рівень самоповаги й самооцінки, стає більш обізнаною стосовно того, що являє собою догляд за домом й яких зусиль це потребує, стає більше цінувати працю інших людей.

Рекомендовані товари