Вибір дитячого автокрісла

Дитяче автокрісло – це спеціальне сидіння, що забезпечує дитині комфортну та безпечну їзду в транспортному засобі. Воно розміщується й фіксується на стаціонарному сидіння авто й оснащене ременями безпеки. Дитяче автокрісло являється однією з найнеобхідніших речей для родини з машиною. Без малюків не обходяться ні короткотривалі поїздки по місту, ні далекі мандрівки, тому слід приділити особливу увагу забезпеченню підходящих умов для подорожі всією родиною.

Сучасний ринок автомобільних аксесуарів є дуже різноманітним, включає у себе продукцію від вітчизняних та закордонних виробників, варіюється за технічними особливостями та ціновими показниками. В цій статті ми розповімо про основні критерії вибору автокрісла для дитини й дамо кілька корисних порад, що допоможуть вам зробити правильний вибір у майбутньому.

dityache-avtokrіslo

Підбір автокрісла за параметрами

Перш, ніж почати пошуки, слід звернутись до класифікації дитячих автокрісел за групами й, опираючись на показники основних параметрів (вага, зріст, вік дитини) правильно визначити категорію й перейти до вибору крісла за зовнішніми характеристиками.

Згідно з загальноприйнятою у світі класифікацією дитячих автокрісел всі моделі поділяються на низку груп в залежності від ваги й зросту дитини:

  1. Група 0 – для малюків віком до 6 місяців, вага яких становить до 10 кг.
  2. Група 0+ - для дітей віком до 1 року, вага яких становить до 13 кг.
  3. Група 1 – для дітей віком від 9 місяців до 4 років, показник ваги яких 9-18 кг.
  4. Група 2 – для дітей від 3 до 7 років, вага яких становить 15-25 кг.
  5. Група 3 – для дітей віком 6-12 років, вага яких не перевищує 36 кг.

pіdbіr-avtokrіsla-za-parametrami

Основні категорії й порівняння дитячих автокрісел

Для кожної групи й моделі характерні свої особливості. Автокрісла групи 0 – це люльки, що використовуються для перевезення новонароджених. За своїм виглядом вона нагадує внутрішню корзину прогулянкової коляски. Відмінність полягає лише у наявності ременів безпеки. Крісло такого типу встановлюється на задньому сидінні авто перпендикулярно руху й додатково фіксується стаціонарним ременем безпеки, наявним у машині.

Наступна категорія – автокрісла групи 0+ підходять для дітей до року життя. Конструкція більшості моделей передбачає чашеподібний корпус, п`ятиточкові ремені безпеки, а також ручку для зручного перенесення крісла. Відповідно до правил безпеки таке крісло повинно встановлюватись лицьовою стороною проти напрямку руху транспортного засобу. Це пояснюється тим, що раптова зупинка й вимушений «кивок» голови може бути небезпечним для не до кінця сформованого й дуже крихкого у перші місці життя хребта малюка.

Автокрісла групи 1 слід обирати для дітей, здатних впевнено знаходитись у сидячому положенні. установлювати їх допустимо як за рухом так і проти руху авто. Особливість крісел такого типу – наявність зручного нахилу, завдяки якому малюку буде комфортно спати в дорозі.

Існують також суміжні групи автокрісел. Вони поєднують у собі функції відразу декількох різних груп. До прикладу, моделі крісел групи 2 виробники часто поєднують у групу 2-3. Такі аксесуари чудово підходять для дітей віком від 3 до 12 років. Дані автокрісла не мають внутрішніх ременів безпеки, вони кріпляться за допомогою стаціонарних ременів, що проходять через спеціальні направляючі.

Автокрісла групи 3 – це крісла без спинки. Інша їхня назва – бустери. Вони мають тверду конструкцію, підлокітники й спеціальні направляючі для стаціонарних ременів безпеки. В таких кріслах відсутній боковий захист. Краще всього вони підійдуть високим дітям (понад 135 см).

porіvnyannya-dityachix-avtokrіsel

Вибір дитячого автокрісла

Визначившись з групою крісла, яке точно підійде для вашого чада, наступним рекомендованим кроком є ознайомлення з оцінками продукції у краш-тестах. Авторитетними вважаються німецькі тести ADAC, однак для більшої впевненості слід перевірити інформацію про тести, проведені в інших країнах.

Варто взяти до уваги, що всі крісла з високим показником безпеки мають сертифікати відповідності стандартам Європейської Економічної Комісії ООН (ECE) та Міжнародної організації по стандартизації (ISO). Автокрісла, що пройшли всі необхідні випробування й можуть стати гарантом безпеки для вашої дитини повинні мати макрування ECE 44 або ECE 129 (i-Size).

Підбір автокрісла для новонароджених: що врахувати?

Обирати крісло для немовля слід з урахуванням того, скільки часу йому доведеться проводити у дорозі. Якщо поїзди будуть часті, проте недовгі - зверніть увагу на крісла групи 0+. Їхня конструкція забезпечує надійну фіксацію всередині машини та зручне транспортування крісла поза нею. Відповідність крісла залежить також від особливостей індивідуального розвитку малюка. Хоч моделі категорії 0+ розраховані на перевезення дітей вагою до 13 кг, маленький користувач може «вирости з крісла» швидше. Зважаючи на це, виробники пропонують опцію обрати між більш просторим чи вузьким кріслом.

Якщо плануються довгі подорожі на автомобілі, краще звернути увагу на крісла групи 0 чи суміжні групи 0/0+, 0+/1 тощо. Такі крісла забезпечують можливість перевозити дитину у лежачому положенні.

Загалом слід бути дуже обережним з вибором крісел для дітей віком до 6 місяців й утриматись від довготривалих поїздок з ними. У новонароджених м`язова система є дуже крихкою й слаборозвиненою, тож потребує особливих умов підтримки. В кріслах групи 0 та суміжних груп дитина надійно фіксується за допомогою широких м`яких внутрішніх ременів. Зона навколо голови оснащена додатковим захистом.

При виборі автокрісла для дітей вагою до 18 кг слід звернути увагу на стан внутрішніх ременів безпеки й замок-пряжку, що їх скріплює. Дуже важливо, аби конструкція була достатньо складною для того, щоб дитина не могла самостійно розстібнути замок. Тканинна прокладка в зоні замка має бути широкою й щільною для того, щоб при ударі замок не пошкодив малюка. Однак ця тканина не повинна також приносити дитині дискомфорт під час довготривалої їзди. Накладки на ремені в місцях плечей та шиї також мають бути м`якими та комфортними.

Корисною стане опція регулювання кута нахилу спинки. Завдяки їй можна розмістити автокрісло в відповідні положення для сну чи комфортного сидіння. Дана функція зустрічається у більшості сучасних моделей, однак діапазон регулювання залежить від фірми-виробника.

pіdbіr-avtokrіsla-dlya-novonarodzhenix

Як купити автокрісло для дитини правильно

Окрім технічних нюансів, слід врахувати також й вподобання та побажання самої дитини. Якщо малюка перевозили у автокріслах з перших місяців життя, то негативних вражень від використання таких пристроїв у подальшому у нього не буде. Однак у більш дорослому віці далеко не кожна дитина радо відреагує появі автокрісла й потребі перебувати у його конструкції під час подорожі.

Психологи рекомендують завчасно підготувати дитину до використання автокрісла. Підхід слід обирати індивідуально. У хлопчиків бажання їздити у автокріслі може посилитись після ваших розповідей про автоперегони й спеціальні крісла для автогонщиків. Для дівчаток можна провести аналогію з трономпринцеси чи сидінням в кареті.

Більш бажаною для дитини появу автокрісла зробить її долучення до процесу вибору. Дозвольте майбутньому власнику взяти участь у виборі кольору оббивки чи самої моделі крісла, прислухайтесь до думки малюка під час обговорення всіх за та проти покупки обраного аксесуару. Не зайвим буде дати малюку можливість посидіти в кріслі. Дуже важливо, аби малюк почував себе комфортно й захищено. Інакше поїздка буде супроводжуватись дитячим вередуванням, що не лише відволікатиме водія від дороги, а й створить напружену атмосферу для решти пасажирів.

За можливості «приміряйте» дитяче автокрісло до заднього сидіння свого авто. Попри те, що більшість моделей вважаються універсальними, на практиці вони можуть не підійти до типу сидіння у конкретно вашому транспортному засобі. Важливим є установити автокрісло правильно, адже від цього в значній мірі залежить безпека вашого чада. Не полінуйтесь ознайомитись з інструкцією до автокрісла, проконсультуватись з продавцем, а після покупки – провести майстер-клас для інших членів родини.

Якщо окрім автокрісла ви плануєте купити дитині нові іграшки, одяг або взуття – ласкаво просимо до нашого онлайн магазину I Love Mommy! Простий та зручний інтерфейс сайту допоможе вам за лічені хвилини ознайомитись з асортиментом товарів, обрати бажану річ й оплатити покупку зручним для себе способом.

Рекомендовані товари